Helling er kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen, og onsdag formiddag var han på besøk hos Kvaløya-russen, som er klare med innsamlingsbøssene klokken 17 torsdag ettermiddag. Da går startsskuddet for årets Krafttak mot kreft-aksjon.

– Årets aksjon handler om tilpasset behandling til hver enkelt pasient. Selv om to stykker får samme kreftdiagnose funker ikke nødvendigvis den samme behandlingen på begge to, sier Helling.

Mistet mamma

I 2012 mistet han moren sin til lungekreft.

– Hun fikk spredning til hele kroppen. Mamma tålte ikke behandlingen hun fikk, selv om andre blir friske av den samme behandlingen. Jeg unner ikke min verste fiende å se en av sine nærmeste råtne bort til kreft slik jeg gjorde, sier Helling.

Han var på turnè i statene da han fikk beskjed om morens kreftsykdom.

– Jeg hadde jo et helt annet liv, og levde «rock`n roll-livet» da telefonen kom. Hele livet ble snudd opp ned på et øyeblikk. Denne aksjonen kan bidra til å snu livet tilbake igjen. Det er ikke greit at så mange fortsatt dør av sykdommen.

Daggis mor overlevde ikke.

– Hun tynte seg i det lengste for å få se sønnen min, før hun døde. Hun rakk det akkurat, sier han.

Russen bidrar

Kommunikasjonsrådgiveren skryter uhemmet av russen, som år etter år har stilt opp som bøssebærere under innsamlingsaksjonen. På Kvaløya videregående skole har 50 russ meldt seg på innsamlingsaksjonen.

– Russen gjør en uvurdelig jobb for oss, og på landsbasis har russen samlet inn 100 millioner kroner til kreftforskning, sier Helling.

Helene Lundberg (19) er aksjonsleder for Kvaløya-russen, og hun er fast bestemt på at alle innsamlingsrekorder skal slås i år.

– Vi håper russen får med seg familie og venner på innsamlingen, sier hun.

Sigrid Fagerholt (18) og Marte Hansen (19) er en av russene som skal gå fra dør til dør torsdag ettermiddag.

– Vi vil være med å gjøre vårt beste for at livet skal bli bedre for kreftsyke og pårørende, sier Hansen.

– Vi prøver også å komme oss ut til distriktene. Vi vet det er mye giverglede der, legger Fagerholt til.

MISTET MAMMA: Daggi Helling mistet moren sin til kreft i 2012. Året etterpå begynte han å jobbe for Kreftforeningen. Foto: Ronald Johansen
AKSJON: Marte Hansen (19, til venstre), Helene Lundberg, Daggi Helling og Sigrid Fagerholt (18) håper tromsøværinger tar godt i mot russen som torsdag samler inn penger til Kreftforeningen. Foto: Ronald Johansen