Julie Aaheim er tillitsvalgt for studentene på fjerde avdeling jus på UiT – Norges arktiske universitet. Hun har fått flere reaksjoner fra medstudenter etter at det ble kjent at de må ta eksamen på nytt.

– Vi går på skole hele året, og når vi har fri, går vi rett på jobb. Mange av studentene bor ikke i Tromsø, og har allerede reist hjem eller er på sommerferie. Å komme tilbake for å ta eksamen på nytt vil innebære store utgifter for mange, sier hun.

– Klanderverdig

Årsaken til at UiTs klagenemnd besluttet å annullere eksamen. er at en eller flere studenter klaget på formelle feil. Feilen var at en eller flere elever fikk se deler av en oppgave en time før eksamen startet.

– Feilen er klanderverdig, men ikke på det nivået at eksamen til 200 studenter skal annulleres. Vi mener begrunnelsen som klagenemnden har gitt på annulleringen er veldig vag. Det fremstår som usikkert hvilke faktum som er lagt til grunn, sier hun.

Nå vil studentene kreve innsyn i saken, og på mandag vil de vurdere om de skal klage.

– Nemnden burde tatt hensyn til de resterende studentene, og dette burde veid tyngre enn hensynet til dem som klaget, sier hun.

60 studiepoeng

Den seks timer lange teoretiske eksamen er på 60 studiepoeng, og dermed må studentene på nytt lese seg opp i alt de har gjennomgått i løpet av året.

– Saken hadde stilt seg annerledes dersom det hadde vært snakk om et fag med 15 studiepoeng. Da hadde vi visst akkurat hva vi skulle lese på. Vi kan få eksamensoppgaver på alt vi har gjennomgått det siste året, og det er ikke bare-bare å plukke opp pensum man har lagt fra seg i tre uker igjen, sier hun.

– Dette oppleves veldig surt, rett og slett. Den lille feilen som ble begått under eksamen har veldig liten betydning med tanke på at denne eksamenen gjelder for et helt år. Om noen fikk mulighet til å lese seg opp på flere hundre sider med pensum i 35–40 minutter før eksamen, har det uansett ikke gitt dem en god forståelse av innholdet, sier hun.

Hilde Adolfsen, studiedirektør ved Avdeling for utdanning på UiT – Norges arktiske universitet, har beklaget situasjonen overfor studentene, og lover at de vil få mer informasjon på mandag.

– Vi har stor medfølelse med studentene, men dette er en måte å ivareta dem på. Ny eksamensdato er klar på mandag, lover hun.