For tredje gang denne dagen kunne man finne Margreth Olin stå å tale sin hjertesak for en full sal på Verdensteatret. Denne gangen for voksne, tidligere på dagen for ungdom.

Bakgrunnen for besøket er dokumentaren som kanskje er hennes viktigste hittil, «De andre». Den forteller historien til flere mindreårige, enslige asylsøkere som på 18-årsdagen sin sendes tilbake til sitt hjemland.

- Det er 149 ungdommer med midlertidig oppholdstillatelse i Norge. I motsetning til andre ungdommer i Norge gruer de seg til å fylle 18, en dag som ofte assosieres med frihet, glede og muligheter. Alt annet enn de har, sier Olin.

Ser forskjellene

En av ungdommene man møter i filmen er Golo Mohammed Ali som blant annet har sonet en dom i Tromsø fengsel. Både hans og de andres historie, mener Olin er viktig å fortelle til ungdommer, derfor fikk både tiendeklassinger og elever på videregående se filmen og diskutere den etterpå.

– Flere av ungdommene som så filmen er på samme alder som de på lerretet

Fortsetter arbeidet

Starten på historien var i 2009 da regjeringen vedtok å gi enslige asylsøkende barn midlertidige oppholdstillatelse. Samme år startet Olin arbeidet med filmen sin.

– Dette gjelder ungdommer som mister rettighetene sine og min jobb som dokumentarfilmskaper er å prøve å sette søkelyset på de tingene jeg mener er galt i samfunnet. I tillegg er det viktig at noen står opp og taler disse ungdommenes sak. Og det vil jeg fortsett å gjøre.