Norut, UiT og Lufttransport går sammen som å starte opp Arktisk senter for ubemannede fly (ASUF).

De påpeker at bruken av ubemannede fly til sivile formål som kartlegging, forskning, beredskap og klima-overvåking er en næring i rask vekst.

I en pressemelding informerer de om at senteret har følgende mål:

  • Etablere et nasjonalt og internasjonalt tyngdepunkt i bruk av ubemannede fly knyttet til beredskap og miljøovervåking i Arktis.

  • Bidra til økt sikkerhet når det gjelder ambulanse, rednings- og politioperasjoner.

  • Utvikle ny og bedre teknologi og metodikk for fjernmåling, klima og miljø.

  • Samarbeide med kommersielle samarbeidspartnere og lede an i utviklingen av ny næringsvirksomhet og sivil droneindustri i Norge.

  • Koordinere aktivitet i Arktis og gjennom partnerne utdanne personell som kan operere ubemannede fly på en sikker måte.

  • Gjennom partnerne bidra til sertifisering av piloter og ubemannede fly.

Arktisk Senter for Ubemannede Fly (ASUF) skal koble sammen forskning, innovasjon og næringsutvikling. Ved UiT vil det blant annet bli opprettet en 3-årig ingeniørutdanning med inntil 20 studieplasser knyttet til operasjoner med ubemannede fly.

I den forbindelse har Luftfartstilsynet godkjent Snarby ved Tromsø som operativt testområde, og prosedyrer er etablert for samhandling med Avinor og Tromsø Lufthavn. Tilsvarende vil det også bli test-fasiliteter på Bardufoss og i Ny Ålesund på Svalbard.

Rune Storvold, senterets leder, Geir-Arne Sørensen i Lufttransport, UiT-rektor Anne Husebekk og Ivan Burkow, leder ved NORUT. Foto: Åsgeir Johansen