Kommunestyrets behandling av Barnehagebehovplanen 2013-2016 resulterte i et vedtak om nærmere utredning av muligheter for å sikre alle barn lik tilgang til barnehageplass, uansett når på året de er født. I midten av november mottok kommunen et høringsnotat fra utdanningsdirektoratet om forslag til endringer i forskriften om likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd.

Nå skal kommunen jobbe for å finne ut om det er rom for flere opptak til barnehageplasser i året.

Kostbart

Fordi høringsuttalelsen kom etter vedtaket om utredningen har saken blitt noe «forkludret» hos kommunen. Byråd Fyhn understreker at dette ikke betyr at utredningen ikke kommer til å gjennomføres.

– Man kan vel si at staten kom inn og forstyrret oss litt, ler byråden.

– Vi jobber med utredningen om hvor vidt det er mulig å utvide til flere opptak i året her i Tromsø. Dette vil være veldig kostbart, og vi vurderer derfor hvilke muligheter vi har i forhold til hvilke konsekvenser det vil medføre. En utviding av dagens regelverk vil kreve større rammeoverføring til kommunene, mener Fyhn.

– Meningsløst regelverk

Det er likevel ingen tvil om hva Fyhn ønsker å få til.

– Min prinsipielle mening er at det burde være løpende opptak. At foreldre ikke skal måtte tenke på dato for fødsel for å være sikret barnehageplass. Valgfrihet bør utvilsomt være en rettighet for foreldre, slik at de selv kan vurdere når de vil søke, og hvor gammelt barnet skal være når de vil at han eller hun skal begynne i barnehagen, sier Fyhn.

At det ikke vil være en realitet i nærmeste fremtid har hun imidlertid innfunnet seg med.

– Jeg synes regelverket som har regjert i mange år er helt meningsløst. For foreldre er det helt uforståelig å bestemme at barn må være født innen utgangen av august for å være sikret barnehageplass. Jeg har alltid ment at dette regelverket er meningsløst.

Middelvei

Da det ikke ser mulig ut å gjennomføre dette per nå, mener Fyhn en gylden middelvei er den beste løsningen.

– En gylden middelvei vil være flere opptak til barnehageplasser i året. Men som byråd må jeg si at dette kan bli krevende, ikke minst i forhold til den økonomiske situasjonen. Det må eventuelt gjennomføres med en støtte som gjør at kommunene faktisk kan opprettholde det.

Høringsforslaget fra direktoratet må besvares 14. januar. Utredningen skal behandler i slutten av januar.

MENINGSLØST: Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, ser på mulighetene for å få flere barnehageopptak i året. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen