For knappe syv år siden fikk Marit Skog høre om boligbytte. Konseptet går ut på at ukjente mennesker bytter bolig i en periode for å feriere på stedet, uten kostnadene ved å ta inn på hotell.

- Jeg fortalte ideen til mannen min, Kjell, som var med på tanken. Etter at vi var registrert på en nettside for boligbytte tok det ikke lang tid før vi hadde byttet hjem i to uker med en familie fra Danmark, forteller Skog.

Første gang ga såpass mersmak at familien Skog nå har byttet hjem fire ganger.

Nye opplevelser

Boligbytte har blitt mer og mer populært, og flere tromsøfamilier har registrert seg på boligbyttesider på internett.

- Det er jo veldig økonomisk, for boligen hjemme betaler man jo på uansett. Det eneste som koster er transporten til hjemmet du har byttet til deg, og avgiften på nettsiden som organiserer dette. Det er som regel rundt tusen kroner i året, sier Skog og forteller at det ikke var økonomien, men nysgjerrigheten som drev familien inn i ukjentes hjem.

- Du opplever stedet du drar til på en helt annen måte, og kanskje ender du opp med å dra til plasser du aldri ville ha tenkt å besøke ellers. Ofte ligger hjemmene litt utenfor de typiske turiststedene, og det gir unike opplevelser, sier Skog.

Mer populært

Til nå har familien byttet hjem med andre i Danmark, Sveits, Frankrike og Storbritannia. Til tross for at alle har vært helt ukjente for familien på Kvaløya, har de bare gode opplevelser med seg hjem i bagasjen.

- Noen familier har vi møtt i en dag før de har dratt hjem til oss, andre har vi aldri sett. Når man bytter følger det ofte med at man kan låne bilen og annet utstyr. Vi har for eksempel en båt ved huset vårt, og alle som bytter med oss kan bruke både den og bilen fritt, sier Skog.

I starten brukte hun mye tid på å finne aktuelle kandidater å bytte med, men det siste året har det endret seg drastisk.

- Jeg får henvendelser som aldri før. Jeg vil anslå jeg har rundt 40-50 stykker som har tatt kontakt for bytte i år. Det virker som om Tromsø som reisedestinasjon har blitt utrolig mye mer populært, og flere vil gjerne bytte seg hit.

Hun håper nå at andre tromsøværinger hiver seg på trenden med boligbytte.

- Det er et flott tiltak på alle måter, og vi har bare gode minner fra de gangene vi har gjort det. Folk er skeptiske for å gi hjemmet sitt til ukjente, men de gjør jo det samme til deg — så det er jo et tillitsforhold. Om man er fryktelig redd for noen ting, kan man bare fjerne det fra boligen, mener Skog.

Øker med nordlysturisme

Manager i Homelink Skandinavia, Arne Haukeland, er ikke overrasket at flere vil bytte til seg feriebolig i Tromsø.

Homelink.org startet med boligbytting for norske kunder i 2000, og har siden vært en av de ledende sidene for boligbytting. I Norge har de 350 medlemmer som kan bytte med selskapets totale 13.000 medlemmer på verdensbasis.

– Det er et stort nettverk, og har blitt mer populært den senere tiden, sier Arne Haukeland, som er daglig leder for den norske siden.

Han tror at nordlyset er mye av årsaken til at flere ønsker seg til Tromsø.

– Det er nok mange som har lyst å dra dit og har fått øynene opp for Nord-Norge på grunn av nordlyset. Jeg ser at det har blitt mer populært å ønske seg til Norge for de internasjonale medlemmene våre, sier Haukeland.