Smitteøverføringer på fly er mye debatert nå når Ebola har fått et nytt utbrudd. Det mener Ørjan Olsvik, professor ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT, er noe unødvendig.

– En noe panikkartet opptreden, sier Olsvik til UiTs nettsider.

Olsvik jobber også ved Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team hos Forsvaret, og har sett på hvilke smittsomme sykdommer flypassasjerer har fått opp gjennom historien.

Filter fjerner virus

Han forteller at moderne fly er utstyrt med effektive HEPA-filter som renser luften. Disse fjerner minst 99.99% av bakterier og virus.

– Når flere hundre mennesker er samlet på et fly i 10 timer eller mer, og puster samme luft, er det klart at det kan være en risiko for smitte om en eller flere syke personer sprer bakterier eller virus ved hosting og nysing, sier Olsvik til UiT.

Han nevner et ekspempel fra USA, der flere ble smittet av den fryktede sukdommen Tuberkulose.

– Tuberkulose er en meget fryktet sykdom, spesielt etter oppdagelsen av  multiresistente varianter som nesten er umulig å behandle. En flyvertinne i USA med tuberkulose smittet i løpet av noen måneder hele 212 kolleger og 51 passasjerer.

Dette gjør oss syke

Likevel er det overraskende nok ikke sykdomssmitte som statistisk sett gjør oss oftest syk på fly.

Faktisk er det maten om bord på fly som har gjort flest flypassasjerer syke.

– Det er registrert mere enn 50 utbrudd av salmonella med mere enn 5000 syke passasjerer, og beklageligvis, minst 11 døde, sier Olsvik.