– Det er ny rekord i antall ministre. Det har aldri vært så høyt nivå på Arctic Frontiers, sier manager Ole Øvretveit i Arctic Frontiers.

Verdens største

Han tar et lite forbehold om at alle bekrefter sin deltakelse i Tromsø i januar, men uansett har konferansen sikret seg sterke navn som kommer:

Statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister, sametingspresident Aili Keskitalo, fyrst Albert II av Monaco, Sør-Koreas utenriksminister, utenriksminister Børge Brende, innenriksministeren i Singapore, Danmarks utenriksminister og olje- og energiminister Tord Lien.

Arctic Frontiers er verdens største arktiske konferanse. I tillegg står en rekke fagfolk og næringslivsaktører på programmet fra blant annet Russland, Kina og USA.

– Det er en tøff sammensetning av stormakter i paneldebatten, slår Line Miriam Sandberg (Frp), fylkesråd for næring, kultur og helse, fast.

Viktig arena

Troms fylkeskommune støtter konferansens næringslivsdel med nesten seks millioner kroner over fire år, og er med det konferansens største økonomiske bidragsyter. Totalbudsjettet er på 10,5 millioner kroner.

– Fylkeskommunen ønsker å legge til rette for utvikling og økonomisk gevinst for regionale bedrifter. Konferansen er en arena for å innhente kompetanse og møte miljøer som ellers ikke er så lett tilgjengelig. Det er høyt internasjonalt nivå på foredragsholderne. Støtten på seks millioner skal styrke Tromsø regionale og nasjonale stilling innen næringsutvikling og forskning, sier Sandberg.

Rekordøkning

Interessen for å delta på konferansen har vokst formidabelt fra år til år, og økte med 40 prosent fra 2013 til 2014. I januar 2014 var det 1.450 deltakere fra 31 land, med seks ministre til stede.

– Det var ekstremt i år. Vi måtte stenge påmeldingen 10 dager før fristen gikk ut. Selv om vi ikke kan regne med samme vekst hvert år, er det en suksess om det kommer mellom 1.000 og 1.400. Foreløpig har 380 meldt seg på, sier Øvretveit.

Klima og energi er tema for konferansen i januar. Bakgrunnen er at verden opplever klimaendringer og i Arktis oppleves endringene større og raskere enn i andre deler av verden. Mens verdens befolkning øker, øker behovet for mer energi.

– Arktis har en todelt rolle, både som temperaturmåler på klimaendringene og som energireserve for verden, sier Ole Øvretveit.