Mens det har vært en økning i antall cruiseskip og passasjerer til Tromsø de siste årene, viser de foreløpige bookingtallene nedgang for neste vinter.

– Vi har så langt fått innmeldt fem cruiseanløp i februar og mars 2016. Jeg tar forbehold om at det kan komme noen til. I år har vi 13 vintercruiseanløp, sier markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø Havn.

Misforståelse

Det er i første rekke britiske turister som er med på vintercruisene til Tromsø, i hovedsak for å se på nordlyset. Nordlysforskere sa at 2014 ville bli et år med mye nordlys på grunn av stor solaktivitet. Sist vinter strakk nordlyset seg helt til Bergen, Oslo og Danmark.

– Det de ikke har skjønt, og som kanskje ikke er kommunisert godt nok, er at dette ikke har noen betydning for oss i Tromsø. Vi befinner oss under nordlysfeltet og nordlyset er her likevel. Det budskapet har tydeligvis ikke kommet godt nok fram, sier Willassen.

Oppfatningen om at Tromsø har «mistet» nordlyset fikk hun høre under en workshop i London.

– Det har ført til at rederiene har omgruppert båtene til andre områder i stedet.

Cruiseskipnedgang

I fjor kom det nesten 112.000 passasjerer fordelt på i alt 109 cruiseskip. Trenden for 2015 ser ut til å fortsette i cruiseåret 2016; færre, men større skip, og færre cruisepassasjerer. Hittil i år har det vært vel 98.000 cruisepassasjerer i Tromsø, og fortsatt gjenstår åtte cruiseanløp av totalt 100 cruiseskip.

– Jeg tror passasjertallet for i år blir ganske likt fjoråret. Per nå har vi 75 cruiseskip innmeldt for 2016. Det kan komme noen til, men ikke mange flere. Grovt sett antar vi at antall passasjerer blir i underkant av 100.00 neste år.

Til sammenligning har Nordkapp 94 anløp i år med et maksimalt passasjertall på 126.000. I fjor var tallene 104 anløp og 121.000 passasjerer.

– Vi er oppe i 105.000 passasjerer i år og har ni båter igjen. For 2016 har vi foreløpig 81 anløp med et maksimalt passasjertall på 116.000, sier kontroller Keth Løkke Pettersen i Nordkappregionen havn.

Tromsø populær

Flere nye cruiseskip har meldt sin ankomst til Tromsø neste år, blant annet «Mein Schiff 5», «Viking Star» og «Emerald Princess».

– Ingen av disse har vært her før. «Emerald Princess» har kapasitet til rundt 3.000 passasjerer, det samme har «Mein Schiff 5» som er en tysk båt med bare tysktalende turister. Det er morsomt at «Viking Star» kommer, båten som bergensordfører Trude Drevland døpte. Det er det første cruiserederiet som seiler med norsk flagg på mange år, og det er litt gøy, sier Harriet Willassen.

Med forbehold om at Tromsø Havn ikke har hatt evalueringsmøte med Visit Tromsø etter årets cruisesesong, er det bare positive tilbakemeldinger fra rederiene på tromsøoppholdet.

– Både Tromsø og Nord-Norge som cruisedestinasjon er godt likt. Vi ser jo at de store rederiene kommer tilbake, og da gjerne med større båter. Det tyder på at de er fornøyd.

FEMTE ANLØP: MSC «Splendida» tar rundt 4.000 passasjerer. Mandag var skipet for femte gang i Tromsø i år. Foto: Kjetil Vik