Peter Reinholdtsen (H), politisk rådgiver for finansbyråden, forteller at en av grunnene til at rådhuset ikke kan slukke lysene sine i kveld er en opphavsrett kunstneren sitter på.

– Lysene på rådhuset er en del av utsmykningen, og hvis vi skulle skru dem av, ville det være et brudd på åndsverkloven, sier han.

Svenske Anna Karin Rynander er kunstneren bak det hele og har blant annet designet de dansende lystavlene på Gardermoen.

60.000 kroner

Når det kommer til kostnadene for å ha de blinkende lysene på, har Reinholdtsen ikke konkrete tall.

– Det er jo lysstoffrør, så jeg tror kostnadene er minimale. Men hvis kommunen skulle deltatt på Earth Hour, ville det kostet oss 60.000 kroner. Det er fordi det dyrt å sende ut vaktmestere for å skru av lysene på de kommunale byggene.

I Norge er det WWF som arrangerer Earth Hour, og generalsekretæren synes det er rart at kommunen må gjennom så mye for å få skrudd av lysene.

Paradoks

– Det er et gigantparadoks at det koster så mye å skru av lyset. Det betyr jo at de kaster strøm og lys ut av vinduet. Hvis det er slik, burde de se nærmere på det for å finne bedre løsninger, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF.

Peter Reinholdtsen peker på at de andre lysene på rådhuset er slukket når det ikke er noen der og at kommunen satser på miljøvennlige løsninger. Blant annet trekker han fram de automatiske lysene og et nytt oppvarmingssystem på rådhuset som eksempler.