Den unge kokken fra Tromsø er tross sin unge alder langt fra fremmed for sine kokkekunster.

– Storebroren min er kokk og foreldrene mine er i restaurantbransjen, så det lå ganske greit i kortene at jeg kom til å gå denne veien, smiler Tina Tverrå Solheim.

Inspirasjonsseminar

Mandag 10. november var den unge kokken, som jobber på Bardus Bistro, plukket ut av som én av åtte kokker til å delta i Norsk Sjømatråd og Arktisk Meny til inspirasjonsseminar med norsk sjømat.

Mot slutten av dagen fikk kokkene brukt kunnskapene sine i en internt konkurranse der de ble kåret tre vinnere som vant et reisestipend fra Sjømatrådet og Sparebanken Nord-Norge.

Tverrå Solheim var en av de vinnerne.

– Det var ganske fantastisk. Jeg ble veldig glad og har allerede fått mange gratulasjoner, sier 21-åringen.

De to andre kokkene skal til Tokyo og New York, mens den verdensvante Tromsø-kokken skal til Shanghai i Kina.

– Asia og Australia er de eneste kontinentene jeg ikke har vært på, så det blir spennende, og jeg ser fram til noen fantastiske uker der jeg kommer til å lære mye på vårparten en gang, forteller hun.

Samarbeid i nord

Målet for turen er at de tre kokkene skal reise ut, bygge ny kompetanse og komme tilbake til Arena Nord-Norge 2015 og ta ansvar for en sjømatlunsjen da.

– Dette er en videreføring av tanken bak agenda Nord-Norge, på to måter. For det første ved samarbeid i nord, på tvers av sektorer for å øke verdien av de råvarene vi har. Dette er også en god kobling av mat og reiseliv. Dernest handler dette om å tilføre unge nordlendinger kompetanse, som de tar med seg hjem igjen, til glede for både dem selv og sektoren de jobber innenfor., sier Geir Bakkevoll, kommunikasjonssjef i Norges sjømatråd.

Tverrå Solheim fikk heldigvis ansvar for kongekrabbe i konkurransen.

Også det skal hun jobbe med i Kina.

– Jeg har jobbet mye med kongekrabbe, så det er jeg veldig godt kjent med. Det blir spennende å se hva de kan om det i Kina, sier Tverrå Solheim.

Hun legger til at hun håper å utvikle seg som kokk og lære nye teknikker, men at hun også håper på kulturutveksling.

– Oppholdet vil vare i noen uker, så jeg håper å lære om den kinesiske kulturen og at jeg også kan lære de om min kultur. På et kjøkken jobber man tett, så jeg håper å bli kjent med mange og lære mye nytt, sier hun.