Det var Britt Lundmark fra Hammerfest som lånte oss dagens bilder for noen år siden. Hun er opprinnelig fra Tromsø, født og oppvokst i Strandgata 20, men flyttet til Hammerfest bare fire og et halvt år gammel.

Og siden har hun bodd i «verdens nordligste by», som Hammerfest ble kalt, i alle fall inntil Honningsvåg fikk bystatus.

Hun forteller at bildet er tatt enten i 1948 eller i 1949. Men så vidt vi vet, var det ikke kongebesøk i Tromsø de årene - det var først i 1950 at hele kongefamilien kom til Tromsø med kongeskipet «Norge».

Så vi utelukker at det er de kongelige alle menneskene har tatt oppstilling for å få et glimt av.

Ikke flagg

Vi ser også bort fra at bildet er tatt en 1. eller 17. mai. Dertil er flagg fullstendig fraværende.

Selv om det ikke flagges mye på 1. mai i dag, så var hver en flaggstang prydet med det norske flagg i etterkrigsårene. Det samme med 17. mai.

Hva slags opptog det kunne dreie seg om, er derfor ikke godt å si. Men vi konstaterer av bildet at sommeren ikke har satt inn for fullt ennå. Det ligger fortsatt snø i byen, og da utelukker vi ikke helt at det kan dreie seg om en sang- og musikkens dag, som ble markert med store opptog og mye folkeoppslutning en gang i tiden.

Men mangelen på flagg får oss til å tenke at det ikke kan være det, heller.

Sko-Svendsen

Uansett: Det er morsomt å registrere at bebyggelsen stort sett er den samme i dag som den var i 1948 eller 1949. Sko-Svendsen holdt til i hjørnegården mellom Strandgata og Strandtorget.

Vi ser den gamle Shell-stasjonen, som siste rest av ble fjernet for et par-tre år siden. Og vi ser glassmester Kranes gård som ligger like fin i dag som den gang.

Huset til venstre i bildet gikk under betegnelsen Nøstmyr-gården, ifølge Britt Lundmark, og i kjelleren holdt Middagskjelleren til. Det var et serveringssted hvor folk kunne kjøpe god, gammel husmannskost til middag - og hvor mer enn en tromsøværing daglig var innom og fikk servert «dagens».

Huset til høyre i bildet huset den gang blikkenslager Helge Mikkelsen. Det er revet for lengst - og firmaet flyttet til Skattøra. I stedet er det kjøpesenteret Nerstranda som dominerer i området i dag.

Så selv om vi ikke vet hva slags opptog alle menneskene står og venter på, er det mye interessant å studere i bildet.