For to år siden tok Vanja Gratland og Terje Steffenakk over de to Bravo-håndballagene med gutter født i 2002 og 2003.

– Fra tidlig av hadde vi gruppesamtaler og samtaler én og én. Trivsel, toleranse, respekt og samhold har vært nøkkelord, sier Vanja Gratland

Men på høsten i fjor skjedde det noe.

– Det startet med en episode på en trening og senere ble jeg kontakt av en mor om at det hadde utartet videre på skolen. Det oppsto en konflikt som involverte fire stykker i gruppen. Vi møtte de involverte med foreldre og snakket ganske intenst om hvordan ta fatt i det, sier Vanja Gratland.

Strikket mot mobbing

Nå er guttene mer sammensveiset enn noensinne.

– De har blitt enda flinkere og prate med hverandre når det går bra, men også når det går dårlig. Ikke alle fikk med seg den episoden engang, men det har utvilsomt styrket samholdet, sier hun.

Men trenerne ville noe mer. De ville ta et standpunkt mot mobbingen.

– Vi har nulltoleranse for mobbing og har hele tiden hatt fokus på å inkludere guttene og foreldrene deres. Da vi så de strikkeluene på nettet med «Mot Mobbing» på, bestemte vi oss for å høre om noen foreldre kunne strikke slike luer.

Og foreldrene hev seg rundt. Frøydis Johnsen, som er bestemor til en av spillerne, strikket 20 slike luer, mens Solveig Gabrielsen, mor til en av spillerne, strikket de resterende ni.

– Nå skal vi lage flere huer i alle farger og selge til foreldre og andre som vil ha. Vi kommer til å bruke huene mye, sier treneren.

– Sier ifra

Guttene selv er også klare på at de tar avstand mot mobbing.

– Vi skal bruke huene både på skolen og på fritid, sier Vegard Solberg Bendiksen (12).

Torgrim Grenersen (11) sier han flere ganger har grepet inn mot mobbing.

– Hvis noen dytter noen som er mindre, dytter jeg den største tilbake og sier at det ikke er greit. Jeg har grepet inn et par ganger. Jeg tror egentlig ingen liker mobbing. Mange har tatt livet sitt på grunn av det og det håper jeg at ikke skjer mere, sier 11-åringen.

Rørt varaordfører

Til stede på Tromstun skole var alle guttene med foreldre samlet torsdag kveld. Da overrakte varaordfører Anni Skogmann huene til guttene og fikk selv en hue og et smykke med hjerte og små håndballhjertet som takk fra guttene.

– Jeg ble selv mobbet da jeg var liten og vet hvor vondt det kan være. Jeg synes dette er et utrolig flott tiltak. At noen står opp og sier ifra er det som forandrer samfunnet og er med på å utvikle et mobbefritt samfunn, sier Anni Skogmann.

SAMMENSVEISET: Fra venstre Trener Terje Steffenakk, kapteinene Omar Jallow (11) og Andreas Arntsen (12) og trener Vanja Gratland.
VENNER: Vegard Solberg Bendiksen (12), Torgrim Grenersen (11) og Tom-Ove Gabrielsen (12).