Det hele fant sted lørdag kveld den 14. januar 1984. Det var en glitrende innvielse av det nye Kulturhuset - som hadde en prislapp på 57, 5 millioner kroner.

Allerede i 1967 startet Tromsø Arbeiderforening planleggingen av et nytt kulturhus. Etter 13 år samlet endelig bystyret seg om Kulturhuset og staten sa ja til å støtte prosjektet.

Det var altså først i 1984 at bygget endelig hadde sin offisielle åpning og en av hedersgjestene var kronprinsesse Sonja.

Imponerte

Det var en fem timer langt arrangement og åpningskonserten med Tromsø Byorkester, under Arvid Fladmoe, beskrives som en av de største opplevelsene man har hatt med orkesteret.

Det var ikke bare journalistene som ble imponert over Tromsøs nye storstue. Kronprinsessen kom med mange rosende ord til Tromsø og det nye Kulturhuset.

– En strålende juvel

– Den beste velkomsten fikk jeg imidlertid da vi fløy inn over Tromsø i strålende måneskinn. Der lå det snøkledde landskapet under oss, opplyst av månen med Ishavskatedralen som en strålende juvel og alle lysene som strømmet opp mot oss i flyet da vi nærmet oss Tromsø. Bedre kan ikke ishavsbyen ønske sine gjester velkommen, sa kronprinsesse Sonja, som hadde fått oppgaven å erklære Tromsø Kulturhus for åpnet.

Tett program

Hun hadde et tett program under oppholdet sitt i Tromsø. Omtrent en time etter at flyet hennes landet, var hun på plass på Kulturhuset, men hun hadde allerede rukket en liten omvisning rundt sørspissen og et måltid på Grand Hotell.

– Tromsøs kulturhus vil bli en enorm inspirasjon for alle. Her vil man utvikle sine ferdigheter i de meget gode arbeidsforhold som både norske og internasjonale kunstnere har fått i Tromsø, sa hun.

– I Tromsø Kulturhus vil amatører og profesjonelle kunne samles for å spre glede ikke bare i hele landsdelen, men i hele landet. Norge er med Tromsø kulturhus samlet til ett rike, også på dette området, la kronprinsessen til.

MIDDAG: Sonja sammen med Bersvend Helsingeng og ordfører Erlend Rian.