Sommerseth presiserer at hun ikke tar stilling til hvor veien i Ramfjord bør legges, men hun er samtidig krystallklar på at fangstgroper ikke trenger å stanse veiutbygging i milliardklassen.

– I Nord-Norge har vi flere tusen fangstgroper. Offentlig utbygging som veier gir ofte arkeologer mulighet til å samle data og forske på kulturminner, sier Sommerseth.

Hun er ansatt ved Tromsø Museum, men presiserer at hun uttaler seg som forsker.

I lys av muligheten til å grave fram ny kunnskap ser arkeologen gjerne at veien legges over et fangstgropanlegg.

Fylket har varslet innsigelser mot E8 på østsiden av Ramfjorden. Blant innsigelsene vil forstyrrelsene av to fangstgroper være med.

– Mange tror arkeologer kun vil verne kulturminner. Det er feil. Vi jubler når nye store offentlige utbygginger lyses ut. Kostnaden ved utgravingene våre er mikroskopiske sett i forhold til totalkostnaden på prosjektene, sier Sommerseth.

Stor verdi

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), har varslet at kommunen skal finne en måte å komme med avbøtende tiltak på. Å bygge bro over gropene eller å bygge dem inn har vært nevnt. Uansett vil det trolig være en kostbar affære.

Forslagene om å bevare gropene overrasker Sommerseth.

– Med over 5.000 registrerte fangstgroper bare i Finnmark vil vi ikke gå tom med det første. Da må samfunnet i så fall spa opp hele Finnmarksvidda. Vi har nok fangstgroper i nord, slår arkeologen fast.

Hun viser til at kunnskapsutbyttet ved å forske på fangstgroper kan være større enn verdien i å bevare dem.

– Gropene i Ramfjord kan settes i sammenheng med villreinens trekk til kysten og ut til øyene i Troms. Jeg ser svært gjerne at området i Ramfjord kan undersøkes arkeologisk slik at vi får større kunnskap om hele dette trekket. Det vil gi Tromsø-regionen en ny historie, sier Sommerseth.

Lite forskning

Utbyggingen av Tønsnes havn utløste en stor arkeologisk utgraving i området. Utgravingen avslørte bosetting i området i 11.000 år. Arkeologene var henrykte over funnene som ble gjort. Tromsøs eldre historie måtte delvis skrives om.

– Det kan virke som om fangstgropene i Ramfjord kan knyttes til aktiviteten på Tønsnes. Men vi vet ikke. Fangstgroper langs kysten er det forsket svært lite på. En veiutbygging over gropene i Ramfjord vil derfor gi oss verdifull kunnskap om reintrekket langs kysten, sier Sommerseth.

Dersom fylkeskommunen godkjenner en utgraving av fangstgropene i Ramfjord vil hun trolig være en av dem som leder utgravingen.

– Jeg ledet utgravingen som var i forkant av bygging av Kveøybrua i Sør-Troms. Funnene vi gjorde tilførte området og samfunnet en helt ny historie. Det ble også utlyst stipendiat for å forske videre på tidlig jordbruk i nord. Grunnlaget for forskningen var funnene vi gjorde, sier Sommerseth.

Positiv

Politisk rådgiver Tom Erik Forså er glad for at viktigheten av fangstgropene avdekkes.

Byrådet forsøker å finne en løsning som får fylkeskommunen til å slette innsigelsen som er ventet om fangstgropene i Ramfjorden.

- Det er svært positivt om vi kan få kunnskap ut av kulturminnene, istedenfor å registrere dem og trekke på skuldrene. I lys av Sommerseths utredning om hvor tallrike fangstgropene er, samt ønsket fra arkeologisk hold om å undersøke hele området nærmere, kan dette påvirke den videre prosessen, sier Forså.