Fra 26. juni til 7. juli reiste LO på sine årlige sommerpatruljer, og pratet med unge arbeidstakere. De har avdekket at 3 av 5 unge i Troms og Finnmark jobber i en bedrift der det skjer brudd på arbeidsmiljøloven.

– Det er bekymringsverdig at såpass mange unge ikke får sine rettigheter i arbeidslivet ivaretatt. Sånn skal det ikke være i arbeidslivet. Sier faglig ungdomssekretær Kirsten Lia, i en pressemelding.

LO opplyser at de største bruddene går på verneombud på 28 prosent, ulovlig kameraovervåking på 16 prosent og får ikke tilstrekkelig opplæring på 15 prosent. Dette er det tredje året bruddprosenten går opp i Troms og Finnmark. Fra det laveste nivået i 2021 på 40 prosent til et toppnivå i år på like over 60 prosent.

– Dette viser hvor viktig det er at LO går på sommerpatrulje. Slik at vi får fanget opp disse lovbruddene. Vi har opprettet en del saker som vi skal jobbe med fremover. Jeg håper virkelig at arbeidsgiverne fikser opp i dette til neste år, sier faglig ungdomssekretær Nathaniel Holan Larsen.

Flere patruljer

Dette er det 38. året LO har gått sommerpatruljen. De vil gå også til neste år, men vil ikke fortelle reiseruten. Ungdomssekretær Lia forteller at besøkene er uanmeldte, og vil derfor ikke dele deres plan.

De er heller ikke ferdige med årets patruljer. Til høsten skal de på lærlingpatruljen. Da sjekker de hvordan lærlingene har det.

– Det er noe av det viktigste vi gjør å treffe unge arbeidstakere. For å informere de om deres rettigheter og plikter. Mange vet ikke om rettighetene og pliktene i arbeidslivet. Dette gjelder også lærlingene. Derfor vil vi i høst gjennomføre vår årlige lærlingepatrulje, sier Kirsten Lia.