– Det er ubegripelig at sentralbanksjefen fortsetter sitt aggressive rentekappløp. Dette kommer til å gjøre vondt verre for bedrifter og folk, sier LO-sjefen i en uttalelse.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og resten av rentekomiteen i Norges Bank valgte å sette opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng opp til 3,75 prosent. På forhånd var det ventet en enkel eller dobbel heving.

– Sjansen er stor for at Norge nå kommer til å gå på en kjempesmell hvis dette fortsetter, sier Følsvik.

Kan stige videre

Neste renteheving kommer sannsynligvis i august - og renten kan bli 4,25 i løpet av høsten, varsler Norges Bank. Sentralbanken anslår nå at boliglånsrenten stiger til prosent i 5,4 prosent i løpet av 2024.

– Vi kan ikke akseptere at Norge Bank nok en gang bruker økt arbeidsledighet som virkemiddel i den økonomiske  politikken. Og LO kan ikke ta ansvar for en fornuftig lønnsdannelse i dette landet hvis sentralbanksjefen skal fortsette med sine aggressive rentehevinger, sier Følsvik.

Sist gang renten ble hevet så mye var i september i fjor, da vi fikk tre doble hevinger på rad.

– Holder prisveksten nede

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, sier at Norges Bank gjør den jobben Stortinget og regjeringen har satt dem til å gjøre: Å få prisveksten ned mot 2 prosent på sikt.

Dette er en posisjon LO har hatt et års tid. Mitt syn på dette er at ja, høyere rente merkes for mange nå, men Norges Bank holder med dette prisveksten nede og bidrar dermed til at lønnmottakerne ikke skal miste kjøpekraft, sier han til E24.

Han tror ikke beslutningen var enkel for Norges Bank, og viser til at de har vært bakpå.

– Gjør banken for lite, kan prisveksten bite seg fast på et høyt nivå. Gjør den for mye, kan landingen bli for hard. Det vil ramme bedriftene i form av høyere lånekostnader, redusert etterspørsel og lavere aktivitet, sier Dørum.

Frykter økt prisvekst

I en pressemelding torsdag morgen skrev sentralbanken at det er behov for en høyere rente enn tidligere signalisert for å få bukt med prisveksten.

– Dersom vi ikke hever renten, kan priser og lønninger fortsette å stige raskt, og inflasjonen bite seg fast. Da kan det bli mer kostbart å få prisveksten ned igjen, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache i forbindelse med rentebeslutningen.

Tidligere har Norges Bank sett for seg en rentetopp på 3,5 prosent, men i mai varslet sentralbanksjefen at det kunne bli nødvendig med enda høyere rente hvis kronen holdt seg svak.