Den gamle parkeringsplassen nede på Skansen er i ferd med å få en skikkelig makeover.

Over de grå og slitne veggene jobber nå 17 graffitikunstnere med å føre opp gigantiske malerier. Bak en lift dukker et splitter nytt portrett av Roald Amundsen opp.

Og ved både Polarmuseet og Tromsø Sjøfartsmuseum like rundt hjørnet er kanskje ikke veggmalerienes tema overraskende: Polarhistorie.

– Det er et så bredt tema, med mange fine enkle visuelle ting, forklarer prosjektleder Terje Grimen.

Han er også en av kunstnerne som nå jobber på spreng for å bli ferdig med alle tre veggene før helga.

Hvaler, seilskuter og Roald Amundsen

Grimen forklarer at de har jobbet de siste årene med å arrangere såkalte «graffiti-jams» hvor kunstnere inviteres til å sette sitt preg på utvalgte deler av byen.

Prosjektet ble tidligere i år kritisert etter at det dukket opp et maleri av det noen mente var en hasjrøykende mann ved Gyllenborg skole.

Nede på Skansen kommer derimot det polare temaet tydelig fram. I tillegg til portrettet av Roald Amundsen dukker det opp alt fra hvaler, lundefugler og seilskuter på veggene.

– Fra mitt perspektiv er det fint å legge noen føringer med tanke på maleriene, men ikke for mange. Det må være kunstnerisk frihet også, sier Grimen.

Når kunstnerne er ferdige vil det være tre store veggmalerier på stedet, som alle flettes sammen og skal gi et helhetlig uttrykk, forklarer Grimen.

– Kunstnerne har selv bestemt hvordan de skal løse oppgaven, sier han.

Han understreker at ingen av de 17 kunstnerne får betalt for jobben.

– Vi jobber alle sammen frivillig, sier Grimen.

POLART: Totalt er det tre vegger som skal få ny stil med polarhistorie som tema. Foto: Ronald Johansen

Inviterer til urban fest

Grimen forteller at de i lang tid har planlagt den kunstneriske oppgraderingen, i samarbeid med Pellerin som eier byggene, og Tromsø kommune som støtter prosjektet økonomisk.

– For oss er det viktig at området får et løft, sier Grimen, og sier seg med det enig med ordfører Gunnar Wilhelmsen som tirsdag forklarte til iTromsø at de jobber med å forskjønne gamlebyen.

– Dette har vært et område hvor det ikke er så mye som har skjedd, sier Grimen.

Så langt har tilbakemeldingen vært positiv.

– Det er mange som har stoppet opp for å prate med oss, og det er en del av de lokale beboerne som har vist stort engasjement, siden de har måttet se på disse grå veggene så lenge, sier Grimen.

Graffitiprosjektet er en del av Arctic Jam-festivalen som starter denne uka. Nå jobber kunstnerne for å få veggmaleriene ferdig til lørdag, men allerede fredag er det duket for en stor fest på området.

– Da blir hele området sperret av, så blir det ungdomskonserter, basketballbane og grilling. Da håper vi hele byen tar turen innom for å oppleve urban kultur, sier Grimen.

Maler rundt krykkjene

De har altså ikke lang tid igjen på å få ferdig kunstverkene, som de startet med mandag.

Og veldig tidlig dukket det opp et noe uventet problem for kunstnerne:

– Det er noen krykkjer som har laga fire reir på veggen, så vi har blitt nødt til å tilpasse maleriene litt, vi kan jo ikke male over krykkjene, sier Grimen.

Han forteller at de var litt bekymret for om krykkjene skulle vise seg å være aggressive mot malerne for å beskytte reirene sine.

– Men vi har brukt mange dager på å bli venner med de, og vist at vi ikke er noen fare, sier Grimen.