I et ekstraordinært styremøte onsdag vil det besluttes om 41 sengeplasser på ulike klinikker og avdelinger ved Universitetssykehuset Nord-Norge skal legges ned.

Tillitsvalgte har reagert kraftig på planene, og før møtet startet i dag aksjonerte de i korridorene på UNN.

– Nå går vi til drastiske tiltak for å bli sett og hørt. Derfor håper vi at dette kan bidra til at styret tar dette til etterretning, sier Kjersti Hervik, assistentlege ved kirurgisk og varaforetakstillitsvalgt for yngre legers forening ved UNN.

SE BILLEDSERIE FRA MØTET HER!

Godt over 100

Overlege og tillitsvalgt ved UNN, Geir Ivar Elgjo, var fornøyd med oppmøtet onsdag morgen.

- Ja, det er veldig mange oppmøtte på så kort varsel. Det er godt over 100 som har samlet seg, sier Elgjo til itromso.no.

Han sier at man nå har gått fra en bekymring til en forståelse av at mange sengeposter er berørt.

UNN har til enhver tid legestudenter i praksis, også disse møtte opp for å demonstrere.

- Vi var nesten 100 legestudenter alene som møtte opp, i tillegg til sykehusansatte leger og sykepleiere, sier legestudent Eivind Lied.

Bekymret

Geir Ivar Elgjo er veldig bekymret for forslaget om sengekutt.

– De økonomiske argumentene kjøres fram veldig hardt, og vi mener at tallmaterialet som er lagt fram ikke er godt nok. Dette dreier seg om behandlingstilbudet til Nord-Norges økende, og gradvis aldrende, befolkning. Det er ikke riktig å bygge ned, sier Elgjo, som ønsker at behandling av kuttsaken utsettes.

Advarer mot kutt

Mandag advarte også tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus UNN-ledelsen mot å gå i samme felle som Oslo-sykehusene.

- Begrunnelsen jeg har hørt for nedleggelse av senger i Tromsø er at de ligger over landsgjennomsnittet, sier Christian Grimsgaard, tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus til Dagens Medisin.

Sykehusene i Oslo har gjennomgått betydelige kutt, de også.

- Vi mener at kapasiteten ikke bør bygges ned noe sted i landet, vi har allerede i dag for få senger. Vi advarer derfor mot en utvikling som vi har sett i hovedstadsområdet. Her må det være mulig å lære av de feilene som har vært gjort hos oss, sier Grimsgaard.

INN PÅ STYREROMMET: Aksjonistene tok seg inn på møterommet til UNN-styret. Til høyre ser vi styreleder Jorhill Andreassen. Foto: Ronald Johansen
Tillitsvalgte og ansatte på UNN aksjonerte mot kuttplaner ved sykehuset. Foto: Ronald Johansen
MANGE OPPMØTTE: Rundt 100 ansatte og tillitsvalgte møtte opp for å protestere i dag tidlig. Foto: Ronald Johansen