I går møttes partene for å diskutere tre ting: Hva er stridens kjerne, hva som må gjøres i forhold til at Arbeidstilsynet har varslet sin ankomst og veien videre.

Nytt møte

– Det siste gjør det nødvendig å møtes på nytt. Allerede i morgen skal de involverte komme sammen for å diskutere seg fram til løsninger. Den situasjonen vi nå er vitne til, kan ikke fortsette — heller ikke utvikle seg til det verre, understreker Slettli.

– Det jeg først og fremst ønsker svar på, er hva som er sakens kjerne og hvordan tvisten startet. Derfor samler jeg tillitsvalgte, hovedverneombudet, ledelsen og ansatte for å få kartlagt hva som kan og må gjøres for å bedre forholdene på skolen.

Lederstil

I gårsdagens iTromsø ble søkelyset satt på lederstilen til fungerende rektor Tor Hemming Andresen. Blant annet hevdet hovedverneombud Svein-Magnus Andreassen at ledelsen bedrev trakassering og personforfølgelse.

Det ble også trukket fram et Hemmingsen sendte ut varsel om oppsigelser som var i strid med lover og regler. Det førte til at fylkeskommunen grep inn og trakk oppsigelsene. Nå skal saken opp til ny vurdering, meldes det.

– Er lederstilen til rektor ett av emnene som diskuteres?

– Vi tar ikke tatt opp rektorrollen spesielt, men snakket om ledelse generelt. Her er det fra vår side påpekt at medbestemmelse er viktig i alle saker. Derfor vil vi støtte skolen på dette felt — fordi vi ikke ønsker en lederstil som går i den retningen vi her opplever, sier fylkesutdanningssjefen.

Uheldig situasjon

Slettli forsvarer Breivika-rektoren som han mener havnet midt i en overtallighetssituasjon tidligere i år.

– Da skoleåret begynte, var det 100 færre elever som startet. Derfor ble det snakk om å kutte årsverk — noe som er en krevende oppgave for alle parter.

– Nå ønsker vi å gå i dybden i striden og forventer at begge parter kommer med sin versjon. Vi ønsker åpenhet og svar på hvordan saken kunne utvikle seg slik som det beskrives.

Ikke udugelighet

– Videre vil jeg påpeke at det her er mer snakk om uenighet enn om udugelighet. Og jeg vil forsikre at vi setter inn mye ressurser for å få løst konflikten.

Sedolf Slettli presiserer at Breivika videregående er den største yrkesfagskolen i nord og at det krever gode arbeidsforhold for alle.

På spørsmål om skolestriden har gått ut over det pedagogiske, sier fylkesutdanningssjefen:

– Vi har ikke fått noen signal, verken fra elever eller enkeltlærere, på at det har skjedd. Men dersom vi ikke hadde tatt ondet ved roten, kunne det fort ha skjedd, sier Slettli.

RYDDER OPP: Fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli rydder opp i skolestriden i Breivika og har kalt partene inn på teppet. Et nytt møte finner sted i morgen. Foto: Ann Sissel Moe