Den avtroppende UiT-rektoren begrunner den ambisiøse garantien er blant annet kampanjen "Ungdom nå til dags. Tiltaket innebærer at universitetet, kommunen og samskipnaden samarbeider om å bedre boligsituasjonen for nye studenter.

Gjennom å utnytte en nordnorsk ressurs — gjestfrihet — håper initiativtakerne at folk skal åpne dørene og leie ut husrom for studenter som er nye i byen.

– Høsten 2013 skal ingen studenter vende hjem fra Tromsø fordi at de ikke fikk bolig, sier rektor Jarle Aarbakke optimistisk.

Ordfører Jens Johan Hjort (H) mener gjestfriheten kan være med å hjelpe til å utnytte flere ressurser i nord.

–  Det er flott å leie ut til studenter. Man kan for eksempel finne glede i å få hjelp til snømåking og plenklipping. Nå når det er slik fokus på olje-, mineraler-, og fiskeressurser i Nord-Norge må vi ta vare den viktigste ressursen vi har: De kloke hodene, sier Hjort.

Mange dro hjem

Søkertallene til Universitetet i Tromsø har gått opp de siste årene, noe som har ført til et større press på leiemarkedet. Selv om Samskipnaden i Tromsø huser prosentmessig flere studenter enn andre byer, er presset på privatmarkedet stort og vil bare øke.

– Det er uheldig å måtte starte studiene i usikkerhet om hvorvidt du faktisk får en bolig. Det er ikke bra for læringsmiljøet å bo i en koffert, sier Kine Johansen, leder for studentparlamentet.

Sammenlignet med andre byer har Tromsø få kommunale boliger og utleieaktører. Derfor blir presset på privatmarkedet desto større.

– I fjor opplevde vi et voldsomt trykk og minst hundre nye studenter måtte reise hjem uten sted å bo, sier Hans-Petter Kvaal, administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Tromsø.

Beholder kompetansen i nord

Avtroppende rektor ved UiT, Jarle Aarbakke, mener det er påtrengende å unngå et sterkt press på boligmarkedet, som igjen ekskluderer enkelte studenter fra byen.

– 70 prosent av våre studenter blir boende i landsdelen, sier han.

– Å huse studenter er å ta i et tak for landsdelens fremtid, skyter studentleder Johansen inn.

– Det er ikke 50-åringene som gjør Tromsø til en spennende by å bo i, fastslår Kvaal.

Hjelper utleiere:

  • Interesserte kan registrere seg på Bolighjelpa.no som nå er kostnadsfri for utleiere.

  • Bolighjelpa kan svare på de fleste spørsmål som utleiere måtte ha, og kan også befare boligen i forkant av utleie.

  • Man kan også ta kontakt med Samskipnaden eller kommunen direkte for bistand med praktisk tilrettelegging.

  • Samskipnaden håper å få inn fra 100 til 200 nye utleiere.

  • «Ungdom nå til dags» er en kampanje i regi av Tromsø kommune, Universitetet i Tromsø og Studentsamskipnaden for å få flere private utleiere til nye studenter.