Daglig leder for Jusshjelpa i Nord-Norge, Vivian Mikalsen, forteller at de godt merker at leietakerne opplever en vanskelig tid i Nord-Norge.

– Dette gjelder særlig for Tromsø. Tromsø står nesten for halvparten av våre totale tall, opplyser hun.

Stor økning

Mikalsen forteller at det spesielt er saker knyttet opp mot avslutningen av leieforhold, husleieøkning og mangler på leieboliger de har sett en økning på i 2013.

– Det er helt klart her vi har hatt den største prosentmessige økning av alle våre saksområder. Det er en lite hyggelig utvikling, og gjenspeiler nok det pressede leiemarkedet anno 2013, sier hun.

Samtidig med denne økningen i husleierettssaker, har Jusshjelpa hatt en nedgang i antall saker som gjelder stønader og tjenester fra det offentlige.

Valgmangel

Det Jusshjelpa ser som karakteristisk for året som har gått, er ifølge Mikalsen at folk inngår avtaler uten å ha valgmuligheter.

– Før kunne man kanskje gå på flere visninger, og velge seg ut det man likte best. Nå er det slik at man tar det man får, forklarer hun.

Hun viser til at veldig mange inngår avtaler de i et mindre presset marked aldri ville gjort.

– Noen binder seg til langtidsleiekontrakter uten å ha mulighet til å velge bort dette, mens andre signerer kontrakter uten å ha sett boligen eller hatt mulighet til det, sier hun, og fortsetter:

– Dagens situasjon er rett og slett vanskelig for leietakerne.