Klokken 18.00 - med en timegjenstående av dagens kommunestyremøte - tok Arbeiderpartiets gruppeleder Kristin Røymo ordet og ba om å få fremskyndet skytebanesaken. Saken var plassert nederst på sakslisten og Røymo mente den var for viktig til å utsettes ytterligere.

- Vi stiller forslag om å fremskynde skytebanesaken og avtalen med Actic Race. Kommunestyret er vanligvis liberal i forhold til å omrokkere sakslisten, og dette er saker det haster med å få behandlet, slo Røymo fast.

Men ordfører Jens Johan Hjort ville ikke uten videre tukle med dagsordenen. Han viste til byrådets liste over saker som bør og må behandles  - og der var ikke skytebanesaken å finne. Hjort oppfordret heller representantene til å begrense taletiden for å komme videre på sakslisten.

- Det er lagt et altfor tett program for dette møtet. Representantene kan helt sikkert bli mer disiplinert, men vi kan ikke avlyse all diskusjon for å komme i mål, repliserte Arbeiderpartiets Ragni Ramberg.

Sirkuselefanter

Arbeiderpartiet leverte så et skriftlig forslag om å fremskynde de aktuelle sakene, men dette falt med 17 stemmer. Dermed gikk kommunestyret videre på sakslisten og over til temaet sirkus, asiatiske elefanter og dyrevelferd. Miljøpartiet De Grønnes representant Brynmor Evans stilte et privat forslag som forbyr utleie av kommunal grunn til aktører som benytter eksotiske, ville dyr i forestillinger.

Gruppeleder i Fremskrittspartiet Jan Blomset mente det var viktig å ha en konsekvent linje i slike spørsmål - og viste  til at Polaria med kommunens velsignelse har forestillinger med ville dyr.

Arbeiderpartiet ba om tid til å gjennomføre et kort gruppemøte før det stemtes over saken, og benyttet samtidig anledningen til å lufte frustrasjonen over det de hevder er en bevisst trenering av skytebanesaken.

- Nå blir ikke skytebanesaken behandlet i dag, til tross for at vi ba om å få den fremskyndet. Jeg er redd ordføreren her bevisst har satt saken sist på listen, slik at sesongen vil starte i Tromsdalen - uten at vi er stand til å gjøre noe med det, tordnet Røymo.

LE SOGSÅ: - Ble offer for politisk spill

Med hensikt

Jens Ingvald Olsen i Rødt, som kom med forslaget om skytestopp i Tromsdalen inntil ny lokalitet er på plass, var heller ikke komfortabel med sakens gang.

- Forslaget kom sent, så at den er sist på listen har en forklaring. Men det er vanlig prosedyre å flytte fram saker på lista - det er vanligvis ikke noe ordføreren mosetter seg. Jeg registrerer at han bruker lojaliteten fra Frp og Venstre til å utsette saken, og det er alvorlig.

Forslaget om å forby forestillinger med ville dyr på kommunal grunn, fikk med noen modifikasjoner nesten full tilslutning i kommunestyret. Men det var Hjort -  ikke elefantene- som i kveld fikk lide mest for sin opptreden.

- Jeg har ikke opplevd at en ordfører har brukt sin makt til å bevisst hindre at en sak kommer til behandling, slo Olsen fast.

Nytt møte

Mens debatten om hvilke saker som burde hatt prioritet raste videre, tok Blomset igjen ordet - og ba om et ekstraordinært kommunestyremøte for å avslutte de sakene som det haster med å behandle.Hjort ønsket forslaget velkommen - og avviste samtidig alle påstander om trenering av skytebanesaken.

- Skytebanesaken kom opp for noen dager siden og er satt på sakslisten der den hører hjemme. Mitt ønske er å komme gjennom sakskartet, og det er ingen forsøk på sabotasje fra min side.

Ordføreren la ikke skjul på at han lar seg provosere av påstandene fra opposisjonen, som han kaller rent sludder.

- Det er overhodet ikke min intensjon at den saken ikke skulle komme opp til behandling, det er rent sludder. Det var forøvrig ingen innvendinger da vi vedtok sakslisten - heller ikke fra Olsen. Jeg finner det provoserende at det kommer slike påstander, svarte Hjort.

SKARPE ORD: Ordfører jens Johan Hjort (H) avviset påstandene som trenering av skytebanesaken. Foto: Tom Benjaminsen
INGEN GJENNOMSLAG: Kristin Røymo måtte innse at skytebanesaken igjen strekker ut i tid. Foto: Tom Benjaminsen