I tirsdagens kommunestyre skal politikerne godkjenne de endelige reguleringsplanene for utbygging av området nord for rideskolen i Kroken.

I alt cirka 165 boliger skal bygges på området nedenfor Tromsøysundveien.

– Vi mener at kommunen er svært giret på å få denne prosessen i mål. Derfor synes vi at man tar en del snarveier som er uheldige, og der vi ikke får være med, sier Svein Erik Pettersen, leder i Kroken og omegn bydelsråd.

Tre forhold

Han peker på tre ting som han mener er for dårlig belyst i plan – og reguleringsarbeidet.

– Vi mener at det ikke er redegjort godt nok for hvordan trafikksikkerheten i området skal ivaretas. Veien nordover fra Austadkaia vil i fremtiden være både bredere og mer trafikkert, men det tas det ikke hensyn til, sier han.

De andre forholdet som bydelsrådet vender seg mot er bydelsrådet ikke har fått ta del i innsigelser og protester som ble levert inn tidligere i prosessen — som startet for nesten ti år siden.

– Blant annet dreier det seg om innsigelser som er kommet fra både beboere på oversiden av veien som frykter økt støy og tap av utsikt, og fra rideskolen og hundeklubben som er kritiske til å få boliger så tett på sin virksomhet, sier Pettersen.

Tredje punkt er at det knyttet usikkerhet til hvordan tilgangen til fjæra skal sikres. I planene står det at 30 meter av fjæra ikke skal brukes, men ifølge Pettersen er det ikke klarlagt hvordan dette vernet skal gjennomføres.

Vil verne fjæra

– Fjæra er svært populær for beboere i området, og er mye brukt av både unge og gamle, sier han.

Bydelsrådslederen synes at protestene fra nærmiljøet ikke er tatt hensyn til godt nok, og at prosessen derfor burde kunnet bli satt på vent ytterligere en stund.

– Vi opplever det som om kommunen har lagt lokket på prosessen — helt enkelt for å unngå konflikter. Vi i bydelsrådet har ikke fått den informasjonen vi har ønsket, og har ikke fått ta del i prosessen på en god nok måte, konkluderer han.

- Vi har brukt lang nok tid

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp), benekter at kommunen har hatt hastverk på Kroken Vest.

- Dette er en prosess som har pågått lenge, og det har vært mange runder med innsigelser - og som vi mener vi har løst, sier hun.

Kritikken fra bydelsrådet går derfor over hodet på byråden.

- Jeg kan ikke skjønne at de mener at det har gått for fort. De punktene som de tar opp er alle sammen ordnet opp i, sier hun.

Trafikksikkerheten for myke trafikkanter som skal til og fra Kroken Vest er løst med hjelp av to gangbroer over Tromsøysundveien, og naboskapet til rideskolen og hundeklubben er også godt, mener hun.

Jordvoll

- Mellom hundeklubben og rideskolen og boligene skal det bygges en jordvoll med gjerde slik at det ikke blir forstyrrelser. Dette har vi kommet fram til i dialog med dem, sier Alvarstein.

Naboene som frykter støy og mistet utsikt er også tilgodesett, mener hun.

- Der har utbygger endret utformingen på byggene slik at de bygges i parseller. På så måte til utsiktstapet bli minimalt, sier byråden.

Hun ber også nabolaget om forståelse for at en utbygging av 165 boliger setter sine spor.

- Uansett hvor man bor i Tromsø så vil man bli påvirket av utbygging, det er ikke til å unngå. Og må vi velge så går nye boliger foran, sier hun.

OMSTRIDT UTBYGGING: Her ønsker Eiendomsgruppen og Barlindhaug å bygge 165 nye boliger — hovedsakelig småhus og blokker. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN