Det er Ulf Erik Stellander som har tatt dette bildet. Det gjorde han i 1961, ifølge datteren Berit Stellander Wøien, som lånte oss bildet for noen år siden. Med andre ord er bildet tatt knapt ett år etter at Tromsøbrua sto ferdig.

Det var grytidlig på morgenen at Ulf Erik Stellander tok med seg kameraet og beveget seg ut i sommermorgenen. Tromsøysundet lå usedvanlig blikkstille, som det ofte gjør på sommermorgener. Og morgendisen hang over sundet og opp selve Tromsdalen.

Det er litt underlig å se Tromsdalen uten Tromsdalen kirke, eller Ishavskatedralen som den til daglig omtales. Det praktfulle kirkebygget sto ferdig like før jul i 1965, og lå med andre ord noen få år inn i fremtiden.

Det er også interessant å registrere at nordover på fastlandssida var det ikke mange bolighus i forhold til i dag. I 2015 er det tett i tett med eneboliger og blokkbebyggelse både i Tromsdalen, på Tomasjord og Lunheim.

Den gang Stellander tok bildet, var det mange byfolk som hadde hytte på Tomasjord, som lå langt utenfor sentrum og var betegnet som «landet» for byfolk flest.

Uansett: Et stemningsfullt bilde som ikke trenger å overøses av ord. Eimen av forsommer er god å kjenne på nå som sommeren sakte, men sikkert nærmer seg. Det er godt å tenke på at vi har sommerdager i vente. Som på Ulf Erik Stellanders bilde fra 1961.