Earth hour har på kort tid blitt verdens største klimakampanje. Fra starten i Australia i 2007 med et par millioner deltakere, anslås det at årets kampanje samler 158 land og et hundretall millioner mennesker rundt formålet å sette søkelys på klimaendringene.

– Stadig flere blir med på kampanjen for å skape varige miljøresultater, sier Svein Gunnar Karlstrøm i Fremtiden i våre henter nord.

Årets arrangement i Tromsø skjer i samarbeid med FN-sambandet, Tromsø kommune og Ishavskraft. Oppfordringen er enkel: Skru av lyset.

Time til ettertanke

– Den timen har ikke så mye å si direkte for miljøet, men det er en symbolsak og et signal til politikerne om at man ønsker endringer — og det er veldig viktig, sier Karlstrøm.

Likevel er det slik at den viktigste innsatsen for miljøet gjøres i årets øvrige timer.

– Denne timen kan brukes til ettertanke. Der er viktig å være bevisst på energibruken, og det er mye man kan gjøre både hjemme og på jobb.

Deler ut lys

Under forberedelsene til kveldens kampanje har FN-sambandet delt ut stearinlys. Og dersom det er noen tromsøværinger som ikke har stearinlys tilgjengelig, er det bare å møte opp på stortorget mellom 12 og 15 i dag, så fikses den biffen.

– Vi skal ha stand med utdeling av lys, så det ikke blir helt mørkt i stua, sier Karlstrøm.

SKRU AV: Jarle Rotvold Johansen (fra venstre) i FN-sambandet, Jens Johan Hjort, Svein-Gunnar Karlstrøm og Stig A. Hanssen i Ishavskraft står sammen om oppfordringen om å slå av lyset i kveld. Foto: Tom Benjaminsen