– Det gjør stort inntrykk. Det er en fryktelig trist inngang på påsken. Vi vet at Norge er et flott land som mange vil oppleve til fjells i påsken, fra hele Europa og verden. Det kommer med en risiko, sier hun.

Etter en dramatisk helg som har kostet fire menneskeliv i tre ulike skred i Troms, har hun søndag dratt nordover sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruksminister Sandra Borch (Sp).

Foto: Patrik Eian Fjeldstad / VG

De møter blant andre ordførerne i de tre rammede kommunene: Lyngen, Nordreisa og Karlsøy. Før møtet har ordførerne tatt til orde for nye nasjonale tiltak for å hindre snøskred-dødsfall.

– To av de omkomne var hjemme da det skjedde. Det gjør ekstremt sterkt inntrykk, sier Mehl, og viser med det til skredet på Reinøya, der to mistet livet da et gårdsbruk med flere bygninger ble skylt på havet.

HUSRESTER: Vrakrester fra gårdsbruket som fredag ble tatt av snøskredet på Reinøya. Foto: Anna Varmedal

Hun sier videre at vi har gode systemer for skredvarsling i Norge.

– Det var veldig høy skredfare på fredag og det er det fortsatt, men det er mennesker her også som har blitt hjemme i sin egen stue. For de som begir seg ut i fjellet med stor skredfare, så er det enten mangel på kunnskap eller så tar man jo en risiko, sier Mehl.

– Hva vil du si til folk?

– Ikke legg ut på en tur uten å sette deg inn i skredvarsling. Ikke ta unødig risiko. Man setter ikke bare seg selv i fare, men også de som kommer for å hjelpe.

Les også: Torill (58) møtte intetanende skiturister i skredområdet

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen (Sp) er også på plass i Tromsø.

– Det er veldig mange turister på vei opp i fjellet nå. Det er rekker med turister som besøker veldig populære fjell. Noen av dem er litt skredutsatt akkurat i dag. Vi håper og krysser fingrene for at det går bra, men vi er bekymret, sier han til VG.

– Vi må samordne skredkompetansen i Norge, den er for fragmentert.

Johnsen mener at man også må diskutere hvordan håndtere lokalbefolkningen som får slag og hjerteinfarkt – samtidig som folk blir tatt av skred i fjellet.

– Fredag fikk vi et eksempel på at akuttmedisinske hendelser blant lokalbefolkningen måtte stå litt på stand by fordi alle ressursene var opptatt med med skredene.

Øyvind kjente de som mistet livet på Reinøya – se video: