For to år siden ville daværende avdelingsoverlege på UNN, Sigurd Sparr, publisere en kronikk som kritiserte hvordan omstillinger som følger av regjeringens helsereform fikk konsekvenser for pasientene.

Les også: Opprør på UNN-avdeling

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen truet med skriftlig advarsel dersom Sparr publiserte innlegget.

– Følgene jeg ville varsle om har vist seg å stemme. Det har skjedd en reduksjon og ødeleggelse av fagmiljøer som er særdeles alvorlig. De har vi ikke fått uttale oss om utad og det skaper stor frustrasjon i fagmiljøene på UNN, forteller Sparr.

Urimelig behandlet

Han mener reformen har vært brukt som et argument fra Ingebrigtsen til å forsvare endringene han måtte gjøre internt på sykehuset.

– Omstillingene fikk blant annet direkte konsekvenser for eldre pasienter. For eksempel ble forvirrede og akutt syke eldre plassert på en akuttpost hvor det er masse aktivitet, forteller Sparr.

Les også: Forvirring om fryktverv

– Fra min synsvinkel har Ingebrigtsen behandlet vårt fagområde (geriatri, red.anm.) på en urimelig måte, men jeg skjønner at økonomisk balanse kommer først. Det står respekt av evnen til å gjennomføre disse harde omstillingene, men de har ført til konsekvenser, og de har fortvilt ansatte i stor grad, sier Sparr.

Unnskyldning

ITromsø startet i august sine avsløringer om flere alvorlige hendelser som ble forsøkt lagt lokk på av ledelsen på UNN.

Etter lang tids press bestemte sykehusdirektøren seg for å komme med etterlengtede utspill rettet mot den negative oppmerksomheten rundt UNN, i form av et leserinnlegg i dagens avis.

– Jeg gjorde en feil da jeg for to år siden oppfordret Sigurd Sparr om ikke å være medforfatter i en aviskronikk, skriver Tor Ingebrigtsen.

Les også: Forvirring om legeverv

Det har ikke lykkes iTromsø å få en kommentar fra Ingebrigtsen, men til Dagens Medisin lover han amnesti til alle ansatte på sykehuset.

– Ingen skal bli møtt med represalier eller sanksjoner dersom de står fram med kritikk, sier Ingebrigtsen.

Leserbrev

Sigurd Sparr er i dag pensjonert. Selv er han ferdig med saken.

– Jeg ser at han legger seg litt flat i innlegget og gir uttrykk for at han er lei seg for at det er blitt slik på sykehuset. Samtidig forsøker han å forsvare seg, sier Sparr og fortsetter:

– Har hatt en tøff oppgave med omstillingen rundt helsereformen og omstillingen av situasjonen på UNN internt. Han måtte få sykehuset i økonomisk balanse. Det har han klart og det er imponerende, forteller Sparr.

Tor Ingebrigtsens innlegg kan du lese på side 46.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen.