– Etter at kommunestyret vedtok å innføre parlamentarisme i 2011, har debatten rundt styreformen vært konfliktfylt. Derfor ønsker den borgerlige alliansen å gjennomføre en ekstern evaluering slik at byens politikere skal være i stand til å utvikle styreformen best mulig. sier Høyres gruppeleder.

Les også: Vil ha debatt om parlamentarismen

I forkjøpet

Høyre-representanten erkjenner at han kommer opposisjonen i forkjøpet når han fremmer interpellasjonen i dagens kommunestyre. I går kveld gjennomførte blant andre SV og Ap samt en rekke lokale fagforeninger et møte hvor parlamentarismen sto på dagsorden. I ettermiddag skal samtlige parti diskutere om styreformen skal under lupen.

– Jeg tror mitt utspill ikke er i tråd med den regien det sosialistiske mindretallet hadde lagt opp til. Men uansett er interpellasjonen i alles interesse og det bør veie tyngst i denne sammenhengen, sier Rolleiv Lind.

Les også: Ønsker å avskaffe parlamentarismen i Troms

Også tilhengere

I gårsdagens iTromsø uttalte Kristin Røymo at i utgangspunktet er Arbeiderpartiet også tilhenger av dagens styringsform. Samtidig poengterte hun at ordningen som hindrer enhver politisk debatt, er uheldig og spesielt for Tromsø.

Også SV-representant Gunhild Johansen ønsker en kritisk gjennomgang. Hun reagerer spesielt på at kommunestyret og de forskjellige komiteene er spilt ut over sidelinjen av et byråd som har fått mye mer makt enn det som er tilfelle i Bergen og Oslo.

Les også: Tromsø er ingen servicekommune

Svak opposisjon

Rolleiv Lind ønsker ikke å være konkret hva eventuelle endringer av dagens system bør gå ut på:

– Nordlandsforskningen har allerede sett på gode og dårlige sider ved parlamentarisme. Dette er noe som kan utgjøre basisen i en evaluering, sier han, og fortsetter:

– Sånn sett behøver heller ikke prosessen å bli kostbar, men snarere gi svar på synspunkt og spørsmål som finnes i alle politiske leire i dag.

For øvrig legger Rolleiv Lind til at han finner det spesielt at interpellasjonen til dagens kommunestyre blir et borgerlig utspill etter måneder og år med kritikk fra opposisjonen i kommunestyret.