Ecstacy, den lille pillen med det uskyldige smilefjeset på som kunne forveksles med en fluortablett, florerte i Norges partymiljøer på 90-tallet. Nå melder Kripos at stoffet på ny gjør sitt inntog i Norge.

Ifølge Tollvesenet har antallet beslag fra 2012 til 2013 nesten doblet seg, og narkotikastatistikken til Kripos viser like dystre tall.

– Det er rett og slett livsfarlig. Jeg vil kalle det russisk rulett, men jeg ville faktisk heller satt en revolver mot skolten og trukket av enn å ta stoffet. Såpass ille er det, sier Junge Eliassen.

Oslo i miniatyr

Ifølge Junge Eliassen er brukermiljøet i Tromsø stabilt – enn så lenge.

Les også: "Nytt dødsheroin på vei til Tromsø"

– Sett på narkotikasituasjonen generelt, så er Tromsø et miniatyrbilde av Oslo og andre storbyer. Vi har akkurat samme belastning som hovedstaden. Tendensene man ser der er prosentvise helt like her, forklarer han.

Han påpeker at med dagens transportlinjer for narkotika, er det kort vei mellom Oslo og Tromsø.

– Er det MDMA-boom der, er situasjonen i Tromsø den samme etter ti dager, forklarer han.

Flere skadevirkninger

Virkelig-redaktøren forteller at det som gjør MDMA og ecstasy så farlig, er at man ikke kan vite hvor sterkt stoffet er.

– Den dosen man overlevde forrige helg kan man dø av neste helg, sier han.

Les også: "Annonserer narkotika på Facebook"

Til Dagbladet opplyser professor ved akuttmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus, at stoffet i kombinasjon med fysisk aktivitet kan føre til overoppheting og påfølgende kramper, muskelskader, nyresvikt og død.

Junge Eliassen advarer også mot faren for psykiske lidelser ved vedvarende bruk av det kjemiske stoffet.

– Det er særlig eldre ungdom som bruker det, og det er ikke noe synlig brukermiljø. Det er nok store mørketall hva gjelder psykisk sykdom knyttet til den typer stoffer, sier han.

Les også: "Dette blir beslaglagt"

En studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening i 2006, peker på overhyppighet av psykiske lidelser og kognitiv svekkelse blant brukere av stoffet. Likevel mener flere eksperter på området at det bør åpnes for bruk av MDMA innen psykiatrien. Til dagbladet sier forsker ved Institutt for nevrovitenskap ved NTNU, Pål Ørjan Johansen, at stoffet har lavere skadepotensial enn alkohol, og samtidig er mindre avhengighetsdannende.

– Det er flere som dør av å spise peanøtter enn ved bruk av MDMA, understreker han til avisen.

– Ikke økt omfang

Fungerende leder ved Troms politidistrikts narkotikagruppe, Daniel Norrie, opplyser at de ikke har noe grunnlag for å hevde at det er et økt omfang av stoffet i Tromsø ennå.

– Det har vært lite beslag av dette de siste årene, da med unntak av narkotikafabrikken vi avdekket i Tromsdalen i fjor høst. Men det er selvsagt bekymringsfullt hvis det er sånn at det tar seg opp i Oslo, forklarer han.

Det inntrykket deles av U18-leder Anita Hermandsen, som forteller at heller ikke de har sett en økning av bruken blant ungdom i byen.

– Vi har kjennskap til stoffet, men det er særlig hasj og amfetamin som er utbredt blant unge brukere i Tromsø. Det kan selvfølgelig være mørketall, da dette ikke er åpne miljøer. Vi har heller ikke så mange brukersaker å vise til, kun det ungdommen selv formidler til oss, forteller hun.

BEKYMRET: Fungerende leder i Narkotikagruppen, Daniel Norrie, er bekymret for utviklingen man nå ser i Norge. Foto: Lars Johnsen
GAMBLING: Eirik Junge Eliassen sammenligner det å ta MDMA og ecstasy med russisk rulett. Foto: Tor Farstad