iTromsø skrev i forrige uke om oppgraderingsarbeidet i Mellomveien mellom Lars Thørrings vei fram til Engenveien ved Lærerskolen.

Blant arbeidene som er gjennomført — eller som skal gjennomføres når snøen forsvinner i vår — er det å gjøre veien bredere, og lage nye og bedre fortauer.

Prosessen med å få oppgradert veien har vært lang, og det har vært mange grunneiere som har protestert mot planene — og ikke minst mot at de må gi fra seg mark til formålet.

– Det er samfunnsnyttig å etablere fortau, og om vi i kommunen ikke kan bli enige med grunneierne så har virkemidler for å få tilgang til tomteareal som vi trenger, sier byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (FRP).

Én gjenstår

Prosjektet er imidlertid nesten i mål, og de aller fleste grunneierne er blitt enige med kommunen.

Men kommunen har møtt kvist hos én av dem.

– Vi har ikke klart å bli enige med Kent Gudmundsen. Vi har laget et avtaleutkast, men det gjenstår fortsatt forhandlinger før vi har avtale med alle grunneierne, sier finansbyråd Line Fusdahl (Høyre).

Det er hennes byrådsavdeling som har forhandlet fram avtalene med de andre grunneierne.

– Vi har blitt enige med dem, og vi har nå avtaler med alle unntatt én grunneier, sier Fusdahl.

Neppe ekspropriering

Det har vært et møysommelig arbeid, sier hun.

– Det er forskjellige forhold som det har vært viktig å ta hensyn til. Blant annet pris, hvordan tomtene ser ut, og hvor langt det er fra husene deres til Mellomveien, sier finansbyråden.

Hun er imidlertid overbevist om at det vil bli oppnådd enighet mellom Kommunen og stortingsrepresentanten.

– Jeg kan ikke tenke meg at vi går så langt som til å bruke ekspropriasjon overfor Gudmundsen. Jeg er sikker på at vi blir enige med ham, sier hun.

Kent Gudmundsen er nyvalgt stortingsrepresentant, tidligere fylkesråd — og tidligere leder i Tromsø Høyre.

Ikke forskjellsbehandling

Line Fusdahl nekter på det sterkeste for at han er behandlet annerledes enn de andre grunneierne.

– Det vil jeg tilbakevise på det sterkeste. Vi har ikke forskjellsbehandlet ham på noen som helst måte, sier hun.

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (Høyre) mener at konflikten rundt fortauet er en storm i et vannglass.

Gudmundsen er helt avvisende til at han på noen som helst måte får spesialbehandling.

– Det er snarere tvert om. Kommunen ønsker å ta en langt større del av min tomt enn naboens. Det er det jeg er i dialog med kommunen om — at jeg skal bli likebehandlet med mine naboer, sier han til iTromsø.

Må gi mer enn naboene

Kommunen ønsker nemlig å ta 1,5 meter veiskulder i tillegg til to meter fortau fra tomta hans.

– Min nærmeste nabo må gi fra seg kun 60 centimeter veiskulder, sier Gudmundsen.

Han sier at han på alle mulige måter støtter etableringen av fortau langs Mellomveien.

– Det vil gjøre det sikrere og bedre å ferdes langs veien, og det er noe jeg absolutt vil stille opp på, sier han.

Også han tror at det vil bli en løsning på uenigheten før snøen forsvinner.

– Det er løsningsorienterte folk på begge sider av bordet i denne saken, sier han.

Pressmiddel

Samtidig er han noe oppgitt over hvordan kommunen har håndtert saken.

– Kommunen har bygget fortau langs hele strekningen — bortsett fra på min tomt. Der har de hoppet over et stykke — og nekter å bygge fortau før vi er enige, sier Gudmundsen.

Dette vil føre til at det vil mangle et titall meter fortau — noe som vil gjøre det vanskeligere å ferdes, og å brøyte fortauet.

Han mener at kommunen driver prinsipprytteri som går ut over både trafikksikkerheten og en fornuftig gjennomføringen av prosjektet.

– Jeg synes tiltaket er bra og har skriftlig tilbudt kommunen å bygge fortau uavhengig av størrelsen på selve veiskulderen, slik som hos naboen, men de prøver å bruke det hele som pressmiddel for å få meg til å gi opp, og gi fra meg halvannen meter veiskulder, sier Gudmundsen.

SKAL BYGGE FORTAU: I vår skal hele strekningen av Mellomveien mellom Lars Thørrings vei og Lærerskolen få nye og bredere fortau. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN
PLANENE KLARE: Britt Hege Alvarstein (FRP), byråd for byutvikling, sier at planene for fortau langs Mellomveien er klare og godkjente, og at man kun venter på å bli enig med grunneierne. Foto: Tom Benjaminsen
FORHANDLER: Line Fusdahl (Høyre), finansbyråd, forhandler med partifelle Kent Gudmundsen om kjøp av deler av tomt i Mellomveien. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN