– Det er fortvilende. Vi føler det virkelig på kroppen og jobber på spreng for å løse situasjonen, sier Harald Bredrup, administrerende direktør i Mack.

I generasjoner har hans familie brygget øl til tørste nordlendinger. Julehøytiden er etter sommeren årets viktigste salgsperiode for bryggeriet.

Men nå er det tomt. Og det har det vært i flere uker.

Opprørt

I hele Ishavsbyen — viden kjent for sine mange vannhull — tappes det nå bergensøl i glassene. Det gjør det også på Ølhallen, bryggeriets eget og byens eldste skjenkested.

– Det er skandaløst! Forferdelig. Det skal være Mack i de foldede hender, mener Ivar Pedersen.

Sammen med kompisene er han nå tvunget til å drikke brygget fra Bergen.

– Det er som å gå fra Mercedes til Skoda, skratter tromsøværingene.

Ølkrisen startet tidligere høst i forbindelse med flyttingen av verdens nordligste bryggeri fra Tromsø til Nordkjosbotn i Balsfjord. Der har Bredrup-familien satset friskt og bygget et flunkende nytt bryggeri på 17 000 kvadratmeter til 330 millioner.

– Vi har hatt store problemer med et filter. Problemet er nå i ferd med å bli løst, og de nærmeste dagene vil det bli sendt ut en del øl, men det er selvfølgelig i seneste laget, medgir Bredrup overfor VG.

Hvor stort det økonomiske tapet vil bli, har han foreløpig ikke oversikt over.

– Men det er snakk om et betydelig beløp, innrømmer direktøren.

Hjelp fra Bergen

Tidligere i høst måtte bryggeriet sende en del av juleølet sjøveien til Bergen for å få det filtrert. I tankene er det fortsatt 100.000 liter juleøl som trolig aldri vil nå butikkhyllene før julaften. Og man må kanskje vente så lenge som til nyttår, før det vil bli tappet pils og bayerøl fra Mack på byens utesteder igjen.

– Hvordan føles det å tappe øl fra Bergen i bryggeriets egen skjenkestue?

– Det er en absurd situasjon. Samtidig er vi veldig takknemlige for at Hansa stiller opp. De kunne ha latt oss steike i vårt eget fett, sier Bredrup.

Ifølge administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier, er ølbroen til Nord-Norge med Hurtigruten ingen lukrativ butikk.

– Økonomisk betyr det svært lite på grunn av transportkostnadene. Men vi er veldig glade for å kunne hjelpe Mack som i likhet med oss er et av de få gjenværende norskeide bryggeriene, sier Midtgaard til VG.

TRADISJON: En seidel juleøl eller to like før jul er en årlig tradisjon for Geir Eilertsen (TV) og Gunnar Liljegren. I år måtte de ta til takke med flaskeøl, to av de siste på Ølhallens lager. Foto: Mortensen, Terje