Det var vår tidligere redaksjonssekretær Per Eliassen som sendte oss dagens to historiske bilder for noen år siden. Bildene har fått stor aktualitet igjen gjennom 75-årsjubileet for den tyske invasjonen i 1940.

Eksakt når bildene er tatt, vet vi ikke. Det vi vet er at de første tyske soldatene kom til byen klokken 01.30 natt til 13. juni 1940.

De utgjorde et antall på 127 stykker og kom luftveien ettersom de hoppet ut i fallskjerm over Holt, Grønnåsen og Skattøra-området.

Soldatene på bildet kom nok sjøveien ettersom de står oppstilt på Prostneset. Det er garantert ikke sommeren i 1940 at bildet er tatt fordi trærne står uten blader og vi aner et tynt lag med snø på flere tak og i bakkene oppover på Tromsøya.

Bitter opplevelse

Forfatteren Gunnar Pedersen har skrevet byens offisielle krigshistorie i verket «Tromsø gjennom 10.000 år» - historieverket som ble gitt ut i forbindelse med byens 200-årsjubileum i 1994.

Der skriver han at for befolkningen i Tromsø ble den tyske besettelsen en bitter opplevelse.

Tromsøværingene oppførte seg imidlertid det vi kan kalle sivilisert fordi ingen utførte handlinger som kunne forårsake represalier fra de tyske soldatene.

Pedersen forteller at samme dag som de første tyskerne kom til Tromsø, skrev redaktør Ingvald Jaklin i Nordlys en lederartikkel som uttrykte følelsene hos folk flest. Han skrev:

«Det er vel ikke noen som venter at vi skal ønske tyskerne velkommen til den vakre øya vår, og om vi gjorde det, ville neppe noen ta det alvorlig.

Det er sørgelig at det norske folk ikke lenger skal være herrer i eget hus. Men vi håper at denne tilstanden ikke vil bli av særlig lang varighet», skrev redaktør Jaklin.

Mange menn

Utover sommeren 1940 kom det stadig flere tyske soldater til Tromsø. Og de ble stadig mer synlig i bybildet.

Gunnar Pedersen forteller i sitt historieverk at 1. april 1941 hadde Wehrmacht» 2.022 mann i Tromsø, Kriegsmarinen 1.150 mann og Luftwaffe 1.100 mann i byen og området rundt.

Pedersen mener det er gode grunner til å tro at disse tallene var relativt stabil fram til høsten 1944 da evakueringen av Finnmark og Nord-Troms startet.