I helgen ble det klart at Universitets-forsker Ingrid Marie Kielland (37) er SVs ordførerkandidat til neste høsts kommunevalg.

– Vår 1.-kandidat er vår ordførerkandidat. Ordfører er og skal være den viktigste posisjonen. Det er bevisst at vi ikke har noen byrådslederkandidat. Vi håper på en ny ordning der parlamentarismen blir fjernet, sier Jens Revold (SV), som har ledet nominasjonsprosessen i partiet.

Stanset AP før

Både Revold og ordførerkandidat Kielland, er klar på viktigheten av valget i 2015.

– Det er nå vi har mulighet til å få fjernet parlamentarismen, som er en dårlig politisk modell for Tromsø, som er en relativt liten by. De ansatte rådgiverne i byrådet har fått mer makt enn de som er valgt inn i kommunestyret. Det er ikke kun oss i opposisjonen, men også de som er i posisjon. Så vi ønsker å få eierskapet tilbake til folket, sier Ingrid Marie Kielland.

Revold minner om at AP også tidligere ville innføre parlamentarismen, men at SV ved to anledninger tidligere har stoppet innføringen av parlamentarismen.

– Nå har det vart i en periode og det fungerer ikke, så vi kommer til å gjøre vårt ytterste for å få innført formannskapsmodellen igjen, men med forbedringer fra hvordan det var sist, sier Revold.

Håper på dobling

I nåværende periode har SV hatt to kommunestyrerepresentanter.

– Ved stortingsvalget sist hadde SV en oppslutning på 10 prosent, så 4-5 representanter er ikke urealistisk. Kanskje kan vi få så mange som seks, sier Kielland håpefullt.

Revold mener partiet i nominasjonen har en god bredde både i form av alder og bredde, med representanter som vil være i alderen 19-72 år i valgåret.

– Kunnskap har vært viktig. Ingrid er fra universitetsmiljøet, og med tanke på at vi ønsker at Tromsø skal være en mer regional og også internasjonal by, mener vi at vi har en veldig god liste nå, sier Revold.

Kielland løfter også fram andre viktige saker for SV, som at de skal bli miljøfyrtårn, at de skal ta tilbake offentlige eiendommer, tilbake fra aksjeselskapet Arnestedet, som nå forvalter kommunale eiendommer.

– Eierskapet bør styres av innbyggerne og de folkevalgte, sier hun og legger til en siste viktig sak for SV.

– Vi ønsker at Tromsø skal være en raus og solidarisk by. At vi skal drive med sosial boligbygging og være stand til å ta vare på folk som kommer utenfra eller har lite å rutte med. At det nå i budsjettforslaget er et forslag om å kutte vennskapsbyprosjektet med Gaza, synes vi lite om. Tromsø skal være en raus og inkluderende by, med internasjonalt engasjement, sier Kielland, som drømmer om å bli ordfører.

– Posisjon er ikke det viktigste, men politikken er og da er det miljø, solidaritet og et mer demokratisk styresett, som vi vil kjempe for, slutter hun.