Hver sommer er utfordrende for blodbanken på UNN. På grunn av fellesferien forlater mange av de faste blodgiverne byen, noe som gjør at det fort blir mangel på enkelte blodtyper.

– Dette er et veldig vanlig problem om sommeren, ettersom mange reiser bort på ferie. I tillegg har det gått veldig mye forkjølelse rundt nå, noe som hindrer folk i å kunne gi blod. I år har vi prøvd å få inn flere givere ved å nå ut via SMS og Facebook, men uten noe stort hell foreløpig, forklarer Bente Aune, seksjonsleder laboratoriemedisin ved UNN.

Mangler 0

Som nevnt er det ofte at enkelte blodtyper blir mangelvare, noe som også er situasjonen i år. Nå er det blodtype 0 som trengs i blodbanken.

– Hvilken blodtype vi trenger endrer seg ofte, ettersom det avhenger mye av hvilken type pasientene som er inne trenger. Nå er det blodtype 0 vi trenger mest av, men alle som kunne tenke seg og gi blod bør kontakte oss for å høre, sier Aune.

Hun forteller også at det kan oppstå problemer etter fellesferien, ettersom mange blodgivere ikke kan gå rett tilbake til å gi.

– Hvis man har vært i utlandet, spesielt hvis man har vært i malaria-rammede land, må man være i karantene i minst fire måneder før man kan donere igjen. Men folk må gjerne ta kontakt med oss hvis de er i tvil om karantene, opplyser Aune.

Oppfordrer unge

En av dem som var innom fredag formiddag for å donere blod var Ann-Mari Karlsen. Hun har gitt blod i omtrent ti år nå og synes andre burde åpne øynene for blodgivning.

– Det er egentlig veldig greit å være blodgiver. Man får bestemme selv når man skal komme inn, og selve blodgivningen er ikke så farlig heller, sier Karlsen, og legger til at hun synes spesielt unge burde bidra.

– Jeg oppfordrer spesielt de unge til å begynne tidlig, så blir man vant med det, sier hun.

Dårlig internasjonalt

Karlsen kommenterer også at hun synes det er for få som er blodgivere og legger til at hun tror vi er dårlige på dette i Norge.

Bente Aune ved blodbanken bekrefter at nordmenn er dårligere en de fleste andre.

– Hvis man ser prosentvis opp mot befolkningstallet, så er vi blant de dårligere landene i verden, forklarer hun.