– Jeg kan bekrefte at PST har gjort undersøkelser i en sak som tyder på at Polarinstituttet har vært utsatt for en nettverksbasert etterretningsoperasjon, sier leder Arne Christian Haugstøyl  i PSTs seksjon for statlig aktører til TV2.

- En stor, statlig aktør

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det en stor, statlig aktør som står bak angrepet, men Haugstøyl ønsker ikke å spekulere i hvilken stat det er.

Da Politiets sikkerhetstjeneste onsdag la frem sin årlige, åpne trusselvurdering, navnga de imidlertid for første gang Russland og Kina som to konkrete land de er spesielt bekymret for med tanke på ulovlig etteretningsvirksomhet mot Norge.

Norsk Polarinstitutt er Norges sentrale institutt for vitenskapelig forskning, miljøovervåking og kartlegging av Arktis og Antarktis. Polarinstituttet er samtidig kunnskapsleverandør og rådgiver for norske myndigheter i polarområdene.

Flere andre stater har også sterke interesser i nordområdene, ikke minst med tanke på olje- og gassvirksomhet og andre typer næringsutvikling.

Økt oppmerksomhet

Direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt opplyser til TV2 at de har iverksatt tiltak for å sikre seg mot ulovlig etterretning.

– Vi leser trusselvurderinger, og er klar over at det har skjedd en stor økning i oppmerksomheten fra veldig mange hold når det gjelder Nordområdene. Vi er veldig oppmerksom på at også vårt virke kan være interessant for andre, sier Winther.

Han forteller til TV-kanalen at Polarinstituttet har opplevd uregelmessigheter mot sin brannmur, men mener det er vanskelig å vite hvor alvorlig angrepene har vært.