Tromsø har i dag en rekke juniorklubber for elever i 4. til 7. klasse, fordelt på de forskjellige bydelene. Felles for disse er at de per i dag tar betalt for inngangsbilletter, som regel 20 kroner, eller 10 hvis du er medlem i klubben.

I kommunens budsjett for neste periode har man lagt av ekstra midler til arbeid innen U16, på rundt 500.000 kroner i året. Noen av disse midlene skal nå brukes til å fjerne inngangspengene hos juniorklubbene i Tromsø, til stor begeistring fra ungene på Kroken juniorklubb.

– Det er kult og bra at det nå blir gratis inngang, og jeg tror det kommer til å gjøre klubben kulere, sier Kasper Sørensen (11).

Han er innom klubben med kompisene Erik Sørensen (11) og David Håheim (11). De tror dette kommer til å føre til en økning i antall besøkende.

– Det er kanskje ikke alle som har råd til å delta, så dette kan bety at det vil være flere som får lov til å komme hit, sier Håheim.

– Det vil også være lettere å ta med seg venner hit når de ikke trenger å betale inngang, legger Kasper til.

Smi mens jernet er varmt

Barbara Vögele fra Miljøpartiet De Grønne hadde også tatt turen ut til Kroken juniorklubb for å dele den gode nyheten med ungene. Og mens man først har øret til en politiker, kan man like gjerne komme med noen flere ønsker.

– Vi burde ha mer kunstgress på fotballbanene, slik at man ikke slår seg like hardt når man faller. Og mindre skoletid!, kommer det entusiastisk fra Erik.

Guttene snakker litt i munnen på hverandre, men kommer etter hvert opp med en rekke ønsker over hva man kan gjøre for å bedre hverdagen til barn og unge i Tromsø.

– Det hadde vært fint med flere turer, og kanskje flere konserter for barn og unge, mener Håheim.

– Og så kunne vi kanskje fått billigere buss slik at vi kommer oss rundt på flere ting, skyter Kasper inn.

FLERE IDRETTSHALLER: (fra venstre) Benjamin Garfjeld Reinert (10), Henrik Simonsen Sørensen (10) og Sindre Olaussen (12) ønsker seg flere idrettshaller i byen. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

Mer idrett

Tre andre som også blir glade for å høre de gode nyhetene er Henrik Simonsen Sørensen (10), Benjamin Garfjeld Reinert (10) og Sindre Olaussen (12). De er ofte på klubben, og synes det er bra at inngangen blir gratis fra nyttår.

– Jeg tror flere kommer til å møte opp nå som det blir gratis inngang, sier Sørensen.

Guttene er alle tre glade i fotball, selv om de heier på vilt forskjellige lag. En heier på Manchester United, en på Liverpool, og en på Manchester City. Likevel har de en ting de er veldig enige i.

– Vi trenger flere idrettshaller i Tromsø og mer idrett, sier Olaussen.

De er glade i klubben sin, og forteller at det er fint at den nå blir gratis å besøke.

– Den er best, og mye bedre enn å være på skolen, sier Reinert, og legger til:

– Klubben burde vært skolen vår!

GLEDENS DAG: Lene Enebakk, fagleder for juniorklubbene i Tromsø kommune, er lettet og glad for muligheten til å fjerne inngangspengene i klubbene. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

Tyvekroning for mye

En som kanskje er litt ekstra begeistret over nyheten er Lene Enebakk, fagleder junior hos Tromsø kommune. Hun har selv erfart at tyve kroner er for mye for noen.

– For noen er en tyvekroning rett og slett for mye. Vi slipper alltid inn ungene som av forskjellige grunner ikke har mulighet til å betale, men det er veldig deilig å nå få muligheten til å ta bort inngangspengene, forteller hun.

Hun håper nå at tiltaket, som til nå bare skal gjelde for perioden 2024–2027, blir permanent.

– Dette er ungene våre, og jeg tror ikke det er noen andre plasser i Tromsø som gir barna en sånn glede.

Enebakk forteller at klubbene har rundt 1200 besøkende i måneden, og at dette tallet nok kommer til å øke.

– Vi vil merke en økning, men det er for tidlig å si hvor stor. Det er også litt avhengig av at vi klarer å nå ut til foreldrene, som må få vite at det nå ikke vil koste noe å sende barna sine på klubbene, sier Enebakk.

KLUBBENE ER VIKTIGE: MDG-politiker Barbara Vögele er enig i at klubbene er en viktig arena for arbeid med barn og unge, og håper fjerning av inngangspenger blir et permanent tiltak. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

– Dette er viktig

Barbara Vögele er opptatt av å styrke fritidstilbudet til barn og unge i Tromsø, og at man støtter det gjennom tiltak som dette. For henne er det viktig å fortsatt jobbe med barna, spesielt sett i lys av rapporten politiet la fram nylig.

– Tilbud som juniorklubbene er viktige. Tenk hva du risikerer ved å ikke ha et opplegg som dette for ungene, sier Vögele.

Enebakk tror det er viktig å være der for ungene tidlig, for å fostre gode relasjoner. Hun tror også at klubbene har mulighet til å fange opp ting andre ikke ser.

– Når det kommer opp på ungdomsnivå er det kanskje allerede for sent. Derfor er det viktig å ha juniorklubbene, fordi skolen og lærere kan ikke fange opp alt. Vi ser mye på en helt annen måte, fordi vi tilbringer så mye tid med ungene.

Det er altså fra nyttår juniorklubbene blir gratis, og Vögele håper at klubbene ser en økning i antallet besøkende.

– Vedtaket er lagt inn for fire år, men jeg ønsker at det skal bli permanent. Nå skal vi bruke den neste tiden til å hente inn tilbakemeldinger og se på hvor mye det faktisk koster. Ser vi en økning i antall besøkende viser det oss politikere at dette funker, forteller hun.