Tilsynelatende dumme spørsmål og unødvendige misforståelser er den ekstra avgiften på flybilletten vi alle må betale når vi vender nesa mot nye, fremmede strøk.

Vi har snakket med noen av byens turistbedrifter for å høre deres beste historier fra årets turister.

Blant annet kunne Tromsø Arctic Gifts & Souvenirs fortelle at de i vinter hadde besøk av to engelske turister som skulle se Tirpitz-museet.

– Greit nok at Tirpitz-museet er stengt på vinteren, men Google Maps viste at museet befant seg midt i en hage på Sorgenfri. Vi fikk oss alle sammen en god latter da vi så for oss turistene virre rundt i hagen til noen på jakt etter et enormt skipsvrak, skriver Karina Holthe.

Historien har hun fått fortalt av en av de ansatte på butikken.

Storfint besøk

Suvenirbutikken har også hatt flere bemerkelsesverdige besøk.

– Vi hadde ei fransk dame innom her som kunne snakke fem språk, hadde vært gift med en russer og hadde det hun kalte «Shopping Disease». I to timer gikk vi rundt i butikken mens hun holdt meg i hånden og fortalte om livet sitt. Hun kjøpte nærmere 40 ting den dagen, har en annen ansatt fortalt Holthe.

Et annet storfint besøk som dessverre forble ubemerket var av det kongelige slaget.

– En dag i januar var det veldig travelt i butikken, så ingen merket at det var prins Harry og kjæresten som var innom.

(for abonnenter)

TROLL: Karina Holthe på Tromsø Arctic Gifts & Souvenirs har blant annet fått spørsmål om troll er ekte.

Nordlys og midnattssol

Et favorittema blant turistene er, ikke overraskende, nordlyset.

– Vi hadde noen innom her i vinter som lurte på når nordlyset skulle skru seg på, forteller Holthe.

Det er ikke bare på vinteren heller, at nordlysturistene kommer for å prøve lykken. Flere selskaper kunne fortelle at de hadde fått spørsmål om nordlys om sommeren.

– Vi hadde noen amerikanske turister innom her som lurte på hva midnattssola het, fordi det umulig kunne være den samme sola som var om dagen, forteller medeier Torkil Hansen på Villmarkssenteret.

Hundesledetur på sommeren

Hansen kan fortelle at de tidligere i sommer fikk besøk av en gruppe på 30 franskmenn som ville kjøre hundeslede.

– Fordi vi er over polarsirkelen var de overbevist om at sledekjøring på snø ikke skulle være noe problem. Det hjalp ikke heller at ingen av dem snakket engelsk. Men de fikk være med å gå tur med huskyene i stedet, og var veldig fornøyd med det, forteller han.

På shopping i Ishavskatedralen

Agnethe Soelberg jobber i Ishavskatedralen. De har daglige besøk av turister, men det er ikke alle som er kommet for å se kirka.

– Vi hadde ei dame som kom inn og bare vandret rett opp på galleriet. Etter en liten stund kom hun ned igjen, så seg litt rundt før hun gikk opp igjen. Da hun hadde gjort dette et par ganger kom hun bort og spurte hvor alle klærne var hen. Først skjønte jeg ikke så mye, men det viste seg at hun trodde hun var på Pyramiden og skulle handle seg klær, forteller Soelberg.

Ifølge henne er det ikke første gangen dette skjer heller.