Torsdag 31. august er det Verdens overdosedag, noe som ble markert i 29 norske byer, blant annet i Tromsø. Grunnen for å rope varsku har aldri vært bedre begrunnet. 260 dør nemlig av overdose hvert år i Norge.

– Det er et høyt tall. Vi jobber med forebygging på veldig mange plan, sier Kjersti Marie Lægdene, som er bymisjonsprest i Tromsø.

Hun mener det er svært viktig å synliggjøre problemene, og ikke minst minnes de som har gått bort.

– Det er viktig, men det er også vanskelig for mange, på grunn av at de har mistet mange av sine. Det er nok en tung dag for en del, sier Legdene.

Sterke historier

I tillegg til å være gjest hos NRK Troms i dag tidlig, og å ha hatt stand i sentrum i formiddag, ble det også arrangert minnestund og markering av dagen i Kongeparken torsdag kveld.

Her var det musikalske innslag, tale fra ordfører Kristin Røymo og ikke minst en del sterke historier fra miljøet.

Nesespray og aluminiumsfolie

En av dem som jobber aktivt med forebygging er Vidar Hårvik i Marborg.

I mars fikk vi innført utdeling av naloxon nesespray. I tillegg forsøker vi å få brukere til å røyke stoffer i stedet for å injisere. Får vi dem til å gjøre det, er det så å si umulig å røyke på seg en overdose, sier Hårvik.

Nesespray-metoden med naloxon har vært brukt i både Oslo og Bergen tidligere, hvor man sprøyter inn et middel som demper opptaket av opiums-stoffer, slik at man kjøper noen minutter mens man ringer 113.

Hårvik sier at tilbakemeldingene har vært gode derfra. Nesesprayen er helt fri for bivirkninger og kan hentes av hvem som helst på Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

– Bor du på et utsatt område, er det greit å kunne ha en slik. Men hovedkilden skal være brukere som kan gi kamerathjelp, påpeker Hårvik.