Det er Aurora kino som går sammen med nabo Tromsø bibliotek om å tilby strikke-kino annenhver onsdag.

– Da er det allerede strikke-kafé på biblioteket og vi tilbyr en «naturlig forlengelse» av aktiviteten ved å lansere strikke-kino etterpå, forteller strikkeentusiast og kinoansatt Sandra Indahl.

Nasjonal trend

Inspirasjonen er hentet dels fra suksessen til strikke-kafeen på biblioteket, men også fra kinoer rundt om i inn- og utland. I tillegg var strikking tema på TIFF tidligere i år.

– Det begynte i København, så i Hamar og så har det spredt seg over hele landet. Nå starter vi også etter at vi har løst en del tekniske utfordringer, sier kinosjef Frank Bakkemo.

Festival

Biblioteksjef Paul Henrik Kielland sier at strikking er svært populært på biblioteket – og at det sågar blir arrangert en strikkefestival.

– Da kommer det så mange som 400 strikkelystne fra hele Nordkalotten. Det kommer også svært mange til strikkekafeene som Heidi Storstad arrangerer, sier han.

Halvveis utsolgt

At det er populært med strikking viser billettsalget i forkant av den første strikkevisningen.

– Vi har allerede solgt ut halvparten av billettene – uten å ha noen form for markedsføring, sier Marion Heimland, markedssjef på kinoen.

At det er stor interesse for strikke-kino fikk Aurora merke da de tok kontakt med det som Sandra Indahl beskriver som de forskjellig strikkemiljøene i byen.

«Strikkemiljøer»

– Vi kontaktet dem for å høre om strikke-kino var noe som folk ville etterspørre – og det var det så absolutt. Derfor har vi begynt å samarbeide med biblioteket og Snarby strikkestudio, forteller hun.

Onsdag denne uka er det første strikke-kino – og halvparten av billettene er som sagt utsolgte. Marion Heimland sier at det er viktig at de som kommer skjønner hva det er slags forestilling.

Spesialvisning

– Det er strikke-kino, det er viktig å få med seg det slik at man ikke har andre forventninger, sier hun.

Hun sammenligner strikke-kino med babykino.

– Vi har lavere lys slik at man kan skravle og vi har mer lys på i salen slik at man kan se strikkemønster, sier hun.

Strikkevennlig film

Dessuten vil filmutvalget være tilpasset seriøs strikking.

– Vi vil ha filmer fra eksempelvis Norge og Sverige. Da vil man ikke trenge å følge med så nøye på tekster – man kan konsentrere seg om strikkingen, sier hun.

Første film ut er "Kvinner med for store herreskjorter".

STRIKKERE? Paul Henrik Kielland (til venstre) og Frank Bakkemo er kanskje ikke de mest fingernemme når det kommer til strikking... Foto: Tom Benjaminsen
STRIKKE-GJENG: Heidi Storstad, Sandra Indahl, Karijanne Halvorsen, Paul Henrik Kielland og Frank Bakkemo lanserte mandag Strikke-kino på Aurora kino. Foto: Tom Benjaminsen
POPULÆRT: Strikkebølgen skyller over Tromsø og nå skal entusiastene kunne samle seg og se på film samtidig som man strikker. Foto: Tom Benjaminsen