I løpet av våren vil pasienter flyttes fra Tromsø til Harstad og Narvik.

Byggingen av den nye A-fløya ved Universitetssykehuset i Tromsø skal igangsettes i løpet av våren 2015. Gjennom byggeperioden vil sykehuset disponere færre operasjonsstuer i byen, derfor vil en del av operasjonene flyttes fra Tromsø til sykehusene i Harstad og Narvik. Det nye bygget er planlagt ferdigstilt i 2018 og i en pressemelding anslår de at det er snakk om mellom 1.000 og 1.500 operasjoner per år som må flyttes.

– Dagens A-fløy skal tømmes helt. I denne delen er det syv operasjonsstuer som vi må stenge i forbindelse med utbyggingen. Vi bygger opp fem midlertidige operasjonsstuer i Tromsø, men det er da to mindre operasjonsstuer enn det vi har i dag, Derfor må noen pasienter gjennom Harstad eller Narvik, forklarer Snorre Manskow Sollid, avdelingsleder for anestesi- og operasjonsavdelingen ved UNN.

Dagbehandling

Operasjonene som flyttes gjelder blant annet pasienter som skal ha dagbehandling eller dagkirurgi innen ortopedi. Pasienter med behov for operasjon ved mage- og tarmsykdommer og urinveisoperasjoner vil også være en del av operasjonene som vil flyttes.

– Det er ikke noe nytt at pasienter flyttes mellom de tre sykehusene. Det som er nytt er at antallet pasienter som blir flyttet fra Tromsø til de andre sykehusene blir større, sier Sollid.

Planlagt

UNN opplyser at kompliserte operasjoner, som avansert dagkirurgi og dagbehandling, skal fortsatt ivaretas i Tromsø. De vil flyttes til midlertidige bygg i Tromsø fra april 2015.

Flytting av pasienter har vært planlagt prosess og UNN opplyser på sin hjemmeside at det både i Harstad og Narvik er operasjonsstuene oppgrader til et høyere nivå med modernisering av utstyr og arealer. Det vil også etableres ordninger hvor det flyttes kirurger for enkelte pasientgrupper.

– Det eneste pasientene vil merke er at noen må reise til Harstad eller Narvik. Vi i Tromsø bruker de samme prosedyrene og det samme utstyret, så behandlingen vil bli det samme som de hadde fått i Tromsø, påpeker Sollid.