Aandahl jobber i helsetjenesten på Sosialmedisinsk senter i Tromsø, og sier at de får signaler fra både kvinner og menn om at de kvier seg for å ta frem kondomet.

– Noen sier at de syns det er vanskelig å ta frem kondomet fordi de er redd den andre skal tro at man er smittefarlig, eller omvendt, sier Aandahl.

Legen kan fortelle at vi nordmenn er dårligere på kondombruk enn en del andre land, og viser til at holdningene er annerledes i USA.

– Der blir det gjerne heller oppfattet som at man tar ansvar. Det er en utfordring i Norge. Det er mye tilbud om gratis kondomer, men det virker som at ikke alle er like flinke å bruke det.

AIDS-dagen

Sosialmedisinsk senter prøver å nå ut til de unge med budskapene sine ved ulike anledninger, og har kampanjer både i forbindelse med studiestart på universitetet, Valentins dag og Verdens AIDS-dag nå 1. desember.

– Det man blant annet er bekymret for, er at man har sett en økning av HIV-forekomst i gruppen menn som har sex med menn. Vi er opptatt av at også de skal ta ansvar for egen helse, sier Aandahl.

Hun legger til at ungdommer gjerne er flinkere enn en del voksne når det gjelder kondombruk, og tror det har sammenheng med at mange gjerne starter med kondom som prevensjonsmiddel før midler som P-piller og spiral gjerne overtar i litt høyere alder.

Klamydia dominerer fortsatt

Folk i Nord-Norge, spesielt i Finnmark, og folk i Oslo er fortsatt de som ligger høyest på klamydiastatistikken, noe som har vært tilfelle i mange år.

Og det er fortsatt klamydiaen, som kan gi konsekvenser for fruktbarheten og gjøre deg mer mottagelig for andre kjønnssykdommer, som dominerer når det gjelder forekomst av seksuelt overførbare sykdommer.

Derfor syns Aandahl det er viktig at folk kommer innom og tester seg, og i løpet en uke anslår hun at noen titalls personer kommer innom hos dem. I tillegg har helsestasjonen på Tvibit tilbud om slik testing, og andre gjør det hos fastlegen, sier hun.

– Vi er opptatt av at ikke bare jenter skal teste seg, og har vært ganske fornøyd med at en del unge gutter og menn også kommer og gjør det. Vi har fått signaler fra fagpersoner i Oslo om at vi i Tromsø har vært gode til å få gutter til å teste seg. Men vi skulle ønske at det kom flere, sier legen.

– BRUK DISSE! Gry H. Aandahl viser frem den såkalte Tromsøpakken med kondomer, som de deler ut. Infomateriell skal det heller ikke stå på. Foto: Sosialmedisinsk senter