Tv-aksjonen går av stabelen 18. oktober og innsamlingen går til Regnskogfondets arbeid med å redde regnskogen og menneskene som bor der.

– Vi lever så kortsiktig at vi gjør regnskogen om til en plantasje uten at vi tenker over effekten det har. Både for nærmiljøet i regnskogen men også for oss andre som er avhengig av verdens lunge, sier fylkesmann Bård Magne Pedersen.

I tillegg til fylkesmannen var Biskop Olav Øygård, Sametingspresident Aili Kesketalo og Ordfører Jens Johan Hjort til stede for å fremme saken.

Les også: Skal sørge for rekordår

Respekt for regnskogen

Daglig leder for Regnskogfondet, Dag Hareide, var i Tromsø for å informere om Tv-aksjonen og regnskogen. Årets aksjon dreier seg om vår felles fremtid og våre miljøutfordringer som klima og bevaring av naturens mangfold, samtidig som det handler om menneskene som bor i skogen.

– Vi skal vokte regnskogen. Vi respekterer gamle mennesker, og vi burde også respektere klodens eldste økosystem som er minst 60 millioner årm sier Hareide.

Vil hindre ny flyktningkrise

– Utslipp fra klimagasser ved ødeleggelse av regnskogen tilsvarer utslippene fra alle verdens biler. Så man kan tenke seg om hva som er enklest, stoppe alle verdens biler eller stoppe ødeleggelse av regnskogen, sier han.

Det er også stort fokus på urbefolkningen som bor i regnskogen.

– Vi regner med at det er 260.000 mennesker som har skogen som sitt hjem. Det vil si at de er helt avhengig av skogen. Når vi ødelegger skogen fordriver vi dem, og så skaper vi et nytt flyktningproblem, sier Hareide.

Les også: 240 millioner samlet inn til TV-aksjonen

Oppfordrer kolleger

Ordfører Jens Johan Hjort var til stede, og utfordret alle sine ordførerkolleger og de som kanskje blir ordførere til å gå sammen og bidra til at landsdelen markerer seg i Tv-aksjonen.

– Det gjør meg glad at noe av det aller siste jeg skal gjøre som ordfører er å gå med bøsse. Dette oppfordrer jeg alle mine ordførerkolleger til å gjøre også, og ikke minst å legge rikelig med penger på bøssen. Det fortjener denne saken, sier Hjort.

Opptatt av urfolket

Sametingspresident Aili Keskitalo synes det er viktig å se på det langsiktige perspektivet og at man bruker kunnskap for å bevare disse områdene og tar vare på dem som bor der.

– Fordi vi er urfolk som lever i en fredelig del av verden, føler vi en forpliktelse til å få fokus på urfolk i andre deler av verden som ikke har de mulighetene til å snakke sin sak som vi har, sier sametingspresidenten.

Kirken er opptatt av klima og er bekymret for utviklingen slik den er i dag.

– Vi vet at klimaendringene har mange årsaker, og vi må få bort så mange årsaker som mulig. Så er det slik at vi i kirken er gode med innsamling av penger, så vi regner med at kirkefolket i Nord blir med å samler inn masse penger til Tv-aksjonen, sier Biskop Olav Øygard.

Engasjert: Ordfører Jens Johan Hjort er glad for at noe av det siste han gjør som ordfører blir å gå med bøsse for TV-aksjonen. Foto: Nora Lervik Foto: Nora Lervik