Årets hovedparole var «Forsvar abortloven — nei til reservasjonsrett», og Reidun Heggen fra 8. marskomiteen tror at den kontroversielle avtalen mellom regjeringspartiene og KrF var grunnen til at så mange trosset det dårlige været:

– For første gang på mange år blir kvinner fratatt rettigheter i Norge, sier Heggen, som også er leder i Sosialistisk Ungdom Tromsø.

Kvinner og menn i alle aldre hadde møtt fram, og det var et stort utvalg av paroler. Blant de største parolene fantes slagord for likelønn, til støtte for palestinske kvinner og mot seksuelle overgrep.

Se bilder: Årets 8. mars-tog

Tror ikke regjeringen vil snu

Etter at Ida Jacobsen fra Rød Ungdom holdt appell for hovedparolen, fikk hun folkemengden med seg på kamprop:

«Aldri mere strikkepinner, kloke kvinner, vonde minner. Henda vekk fra abortloven», lød slagordet fra forsamlingen på Stortorget.

Appellanten mente kampen om reservasjonsretten var et steg tilbake i tida:

– Vi kunne likeså godt brukt paroler fra 70-tallet i år, men de ble kastet fordi det var så fjernt at vi skulle måtte bruke de igjen, sa Jacobsen til de fremmøtte.

LO-sekretær i Troms, Synnøve Søndergaard, deltok i toget og uttrykte pessimisme om hvorvidt dagens 8. mars-markeringer ville påvirke regjeringen:

– Det ser ikke ut som at de tar inn over seg at retten til abort er truet, sier Søndergaard til iTromsø.

Fra Stortorget gikk toget til Hålogaland Teater, der en fullstappet teaterkafé og -foajé fikk høre flere appeller og kulturelle innslag.

Utdanning i u-land

Ingrid Skjelmo og Hanna Bakke-Jensen fra Unge Høyre gikk bak parolen «Utdanning for alle verdens jenter».

– Selv om vi har kommet langt med likestilling i Norge i forhold til andre land, er det med utdanning til jenter i u-land spesielt viktig.

I sin appell på Stortorget trakk også Katrine Aursand fra Utdanningsforbundet trakk fram hvordan det at jenter i deler av verden ikke har rett til utdanning bidrar til å opprettholde og styrke mannsdominansen i maktposisjoner.

Trenger ikke være enige i alt

Skjelmo og Bakke-Jensen forteller at det er forskjellige synspunkter i partiet på saken om reservasjonsretten, og at de har stor takhøyde for personlige meninger. De stiller seg ikke bak alle parolene i årets tog, men ønsker allikevel å være med for å markere dagen:

– Det er en del her vi ikke er enige i, men jeg tenker at det er viktig at vi stiller opp for de sakene vi ønsker å kjempe for, sier Skjelmo.

FORNØYD: Reidun Heggen fra 8. mars-komiteen var fornøyd med oppmøtet. Foto: Ronald Johansen
FULLPAKKET: Det ble trangt om plassen for de som kom til Hålogaland Teater for å høre på appeller og kulturelle innslag. Foto: Ronald Johansen
RETT TIL UTDANNING: Ingrid Skjelmo (t.v.) og Hanna Bakke-Jensen fra Unge Høyre bærer parolen for utdanning til alle verdens jenter. Foto: Ronald Johansen
ENGASJERT: Synnøve Søndergaard fra LO i Troms går i 8. mars-tog for likelønn og mot reservasjonsretten. Foto: Ronald Johansen
APPELLANT: Ida Jacobsen fra Rød Ungdom holdt appell mot reservasjonsretten og fikk med seg de frammøtte på kampropet ?Aldri mere strikkepinner, kloke kvinner, vonde minner. Henda vekk fra abortloven?. Foto: Ronald Johansen