I mer enn fem år har det vært diskutert hvordan det mer og mer slitne nabobygget til Verdensteatret kan renoveres. I dag holder Tromsø Bokhandel til i byggets fire etasjer.

Ny, moderne fasade

Tidligere har grunneieren ønsket å rive og bygge en kopi av den gamle fasaden, med nybygg ned mot Havnegata. Planene har imidlertid strandet fordi kommunen ikke tillater kopi av den opprinnelige fasaden fra 1910.

– Siden kommunen ikke ønsker noen kopi, må vi finne på noe annet. Nå har vi søkt om rive eksisterende bygning mot Storgata og bygge opp et nytt bygg med mer moderne fasade, sier arkitekt Svein Erik Karlsen på John Kristoffersen Arkitektkontor.

For å gjennomføre de nye planene søker de om dispensasjon fra krav i sentrumsplanen og reguleringsplanen. I det nye forslaget legges det opp til gjennomgående butikklokaler i første etasje mellom Storgata og Havnegata, og leiligheter i tredje til femte etasje.

Dårlig stand

I søknaden har arkitektkontoret lagt ved et skisseutkast av fasaden mot Storgata. Karlsen understreker at det bare er snakk om en skisse, og ikke endelig utkast.

– Det kan tenkes en fasadeløsning hvor motiver fra det gamle bygget tas opp, eller fra nabobygg, slik at nybygget glir inn i forhold til de andre fasadene.

En vurdering av tilstanden til Storgata 93A konkluderer med at den er meget dårlig, og at en utbygging av kvartalet mellom Storgata og Havnegata uten riving, vil ikke kunne gjennomføres innen forsvarlige økonomiske rammer.

– Dersom eksiterende bygg ikke tillates revet, vil man allerede nå kunne konstatere at ingen er villige til å finansiere et prosjekt med et slikt kostnadsbilde og en slik manglende tilfredsstillelse av elementære krav til funksjonalitet og teknisk infrastruktur, konkluderer Svein Erik Karlsen.

- Opp til kommunen

- Sånn som bygget står nå, er det ikke liv laget for noen ting. Vi har lyst til å få økonomi i huset som kan forsvare ei investering. Det er opp til kommunen om de godkjenner planene, sier grunneier Ulf Grødahl.

Han håper de fortsatt kan drive bokhandel og hobbybutikk i lokalene nord i Storgata.

- Vi har gått noen runder med kommunen og søker om riving og nybygg med ny fasade. Så får vi se om det er sånn også kommunen tenke seg det kan bli. Vi vil ikke flytte butikken og bidra til å legge sentrum dø. Vi ønsker å være der vi er.

Skjønnhetsparagrafen

Forslaget om moderne fasade er ikke i strid med «skjønnhetsparagrafen» i plan- og bygningsloven.

- Jeg mener forslaget ikke er i strid med skjønnhetsparagrafen, men det er det opp til byggesaksseksjonen å avgjøre, sier kommunaldirektør Øystein Nermo.

Han vil ikke forskottere saksbehandlingen, men gir uttrykk for at et nytt, funksjonelt bygg vil kunne passe inn i fasaderekka i Storgata, tross fredet nabobygg.

- Selv om det er nabobygget til Verdensteatret, tror jeg det kan være meningsfylt med et moderne uttrykk som kan fungere som en arkitektonisk støtte til Verdensteatret.

Om søknaden avgjøres administrativt eller politisk, gjenstår å se.

- Saken blir sannsynligvis tatt administrativt, hvis den er uproblematisk, ellers må den til byrådet.

Leiligheter i nybygget mener han er det minst problematiske med søknaden.

- Det tror jeg ikke er noe stort problem. Leiligheter i bygninger i Storgata kan uansett ikke ligge i 1.etasje. I dette prosjektet er det foreslått i 2. etasje og videre oppover, noe som samsvarer med ønsket om fortetting i sentrum for å skaffe flere boliger på en bærekraftig måte hvor man utnytter eksisterende infrastruktur, sier Nermo.

MODERNE: Utkast til fasade på Storgata 93 A, mot Storgata. Verdensteatret til venstre. Illustrasjon: John Kristoffersen Arkitektkontor Foto: John Kristoffersen Arkitektkontor