I en pressemelding tirsdag skriver UNN at det på kort sikt ikke er mulig å gjøre endringer i bilambulansetjenesten uten at det gir for store forskjeller i responstid.

Ville nedprioritere beredskap

Ledelsen i Akuttmedisinsk klinikk fikk i oppgave å utrede mulige endringer i ambulansetjenesten i forbindelse med behandling av budsjettet for 2015.

De skulle se om aktiv pasientbehandling kunne prioriteres noe høyere og beredskap noe lavere i forhold til hverandre enn det som er gjort tidligere.

Det var på et UNN-styremøte i desember det ble bestemt at en utredning av ambulansens beredskap skulle gjennomføres.

Forskjeller i responstid

I pressemeldingen står det at utredningen om å gjøre endringer i ambulansetjenesten ved UNN viser at det på kort sikt ikke er mulig å gjøre endringer uten at det gir for store forskjeller i responstid i bilambulansetjenesten.

- Akuttmedisinsk klinikk har levert en grundig utredning til meg. Med disse faglige analyser og fakta på bordet, er det min vurdering at en reduksjon av antall bilambulansestasjoner på kort sikt ikke er aktuelt. Det ville medføre uakseptabel økning av responstidene og brudd med prinsippet om at UNN skal gi likeverdige tilbud til befolkningen, sier administrerende direktør Tor Ingebrigtsen i pressemeldingen som kom tirsdag ettermiddag.

Sendes ikke på høring

Utredningene som er gjort viser at gjennomsnittlige responstider i bilambulansetjenesten varierer på mellom 11 og 30 minutter i kommunene i Ofoten og Troms. Utredningen viser at en redusering av antall ambulansestasjoner ville ført til en betydelig økning av responstidene i områdene som er vurdert.

Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen kommer derfor ikke til å fremme forslag om endringer for styret, og det er dermed ikke nødvendig å sende saken på høring til kommunene som opprinnelig planlagt, står det i pressemeldingen.

- Helt nødvendige kutt

Da i desember i fjor ble bestemt at ambulansens beredskap skulle utredes, uttalte leder i UNN-styret, Jorhill Andreassen, at en gjennomføring av kutt i ambulansen vil være helt nødvendig.

– Jeg har stor forståelse for at folk ute i bygdene og distriktene er bekymret med tanke på at ambulansen er en viktig trygghetsfaktor for dem. Men når alle andre enheter er bedt om å se på besparende tiltak slipper heller ikke ambulansen unna, sa Andreassen til iTromsø i desember.

Skal lage femårsplan

Videre i pressemeldingen står det at utredningen også viser at store veiprosjekter, som eksempelvis Langsundforbindelsen, kommer til å medføre endringer i responstidene.

Dermed skal Akuttmedisinsk klinikk utarbeide en plan for gradvis endring av ambulansetjenesten over en femårsperiode.

Da skal både bil- og båtambulansetilbudene vurderes, og det skal utarbeides en økonomisk langtidsplan for virksomheten.

Tor Ingebrigtsen, administrerende direktør på UNN. Foto: Marius Hansen