Eieren av Byggesystemer AS har investert 2 millioner kroner i anleggsmaskinen som veier totalt 22 tonn og hvor liften rager nesten 50 meter i været.

Les også: Fjerner søknadsplikt på garasjer og uthus

Høyere enn alt

Til sammenligning kan nevnes at liften til Brann og redning ”bare” er 32 meter og at tårnet på flyplassen er 36 meter. Det vil si at liften til Larsen & Co tilsvarer høyden fra vannflaten i Tromsøysundet til øverste lyktestolpe på toppen av Tromsøbrua.

– Vi har en bomlift på Svalbard som ”bare” er 43 meter. Den er i kontinuerlig leie. Nyliften regner vi med skal gå på rundgang i hele landsdelen. Og med en levetid på 10-11 år, regner vi med at den skal bli god butikk.

Les også: Beste vestkant

Demonstrerte

I går demonstrerte Lars-Iver Larsen liften for iTromsøs medarbeidere. På topp raget vi over alt på Langnes – flytårnet inkludert. Utsikten var upåklagelig – for å si det mildt.

– På høyder som dette, er selv ikke jeg høy i hatten, for å si den sånn, erkjenner eieren.

I tillegg til å nå nesten 50 meter til værs, kan liften også brukes horisontalt. Da er rekkevidden nesten 25 meter.

Eller forteller Larsen at liften kan flyttes selv i maksimal arbeidshøyde. Den eneste begrensningen, er om vinden overgår 12,5 m/sek. Da kan den ikke utnyttes maksimalt.

Må transporteres

– Fra vi starter på bakken til vi er på topp, går det nesten ti minutt. Jo høyere høyden blir, jo senere går bevegelsene.

Larsen sier at liften, som har en total bredde på 3,8 meter, må transporteres med bil.

Byggesystemer AS har rundt 300 lifter i utleie i landsdelen i dag. Normal høyde for deg og meg er 13 meter, mens entreprenørene trenger 21 meter.

– Det blir småtteri mot den nye liften. Men vi er overbevist om at etterspørselen vil bli betydelig – både i Tromsø og ellers, sier Lars-Iver Larsen som i fjor omsatte for 56 millioner kroner – blant annet på utleie av lifter.

Lars-Iver Larsen i Byggesystemer AS har anskaffet en bomlift som lager nesten 50 meter til værs. Vi snakker om den lengste i Nord-Norge.
HØYT: På topp er det langt ned til bakken. Det meste virker mindre fra 50 meters høyde.