Siden 2004 har prosjektet «Musikk i fengsel og frihet» (MIFF) i regi av Troms musikkråd tilbydd både nåværende og tidligere fengselsinnsatte et musikalsk fritidstilbud. Én gang i uka arrangeres det bandøving der deltakerne får lære å spille instrumenter, skrive sanger, spille musikk sammen og holde konserter.

– Tilbudet vårt bidrar til å skape et sosialt fellesskap mellom folk som har vært uheldige og kommet på feil spor i livet. Gjennom bandøvinger hos oss lærer de å samarbeide og arbeide mot ulike mål, samtidig som de får knyttet et sosialt nettverk som hjelper hverandre til å holde seg på rett kjøl, forteller to av MIFFs instruktører, Arnljot Nordvik og Morten Steene.

Kjærkomment avbrekk

Helt siden han fikk sitt første slagverk på 70-tallet, har musikk betydd mye for Tor Arild Nilsen. Da han havnet i fengsel, opplevde han og medfangene MIFF som et kjærkomment avbrekk fra de lange dagene inne i fengselet. Etter at han slapp ut, har han fortsatt å spille trommer i MIFFs musikktilbud for tidligere kriminelle på utsiden av murene.

– Det er veldig hyggelig å møtes sammen og ha noe meningsfylt å fylle dagene med sammen med andre. Tilbudet betyr veldig mye for oss som deltar på det, forteller Nilsen.

Frykter for tilbudet

I regjeringens forslag til statsbudsjett er støtten til MIFF foreslått kuttet. Nå frykter instruktørene Nordvik og Steene for konsekvensene dersom støtten kuttes, men håper at andre vil hjelpe dem med å overleve dersom kuttet vedtas.

– Det er ikke store utgiftene knyttet til dette prosjektet, men gevinsten er enorm. Samfunnet tjener definitivt på å hjelpe tidligere kriminelle til å holde seg unna de dårlige miljøene ved å gi de bedre alternativer slik som musikktilbudet vårt. Vi håper derfor at lokal- og fylkespolitikere eller næringslivet kan hjelpe oss dersom støtten vår kuttes, sier Nordvik.

Dokumentert effekt

Forsker Lars Tuastad ved Universitetet i Bergen har skrevet doktorgrad om MIFFs tilbud i Bergen. Han mener det vil være en katastrofe dersom tilbudet i Tromsø ikke videreføres.

– MIFF er et av få ettervernstilbud i Norge med dokumentert effekt. Det er et utrolig viktig holdepunkt for mange i livet utenfor murene. Tilbudet hjelper dem med å holde seg på rett kjøl, og jeg tror at en nedleggelse for mange kan bli en personlig tragedie, avslutter Tuastad.