Det var store snømengder, men ingen hadde ansvar for å måke. Det førte til at nødutgangen i går morges var sperret av omtrent halvannen meter snø.

Vaktmester Svein Aalstad ved omsorgssenteret er den som vanligvis har ansvaret for måkingen rundt senteret, men ikke i helger og på helligdager. Da er det ingen som har ansvar for å måke, og derfor har snøen hopet seg opp til omtrent halvannen meter i løpet av påskedagene.

– Det burde ikke være sånn. Nødutgangene må alltid holdes åpne, sier han.

Uholdbar situasjon

Byråd for helse om omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), synes situasjonen er uakseptabel.

– Det skal måkes utenfor nødutganger uansett om det er helg eller helligdag, så dette er ikke greit, sier han.

Eiendomssjef Beate Nemeth i Tromsø kommune kan opplyse at det ikke har vært måket i påsken, men at snøen nå er fjernet.

– Men vi har hatt beredskapsvakt som har vært på stedet og besiktet bygningen for å se om det var nødvendig å måke, opplyser hun.

Det ble da vurdert at snøsituasjonen på stedet ikke var kritisk, og at det ikke var nødvendig å gjøre tiltak. Nemeth ønsker ikke å ta stilling til denne beslutningen.

– Jeg må stole på at de medarbeiderne som var der bedømte situasjonen riktig, opplyser hun.

Etterlyser rutiner

Kanestrøm syns ikke dette er godt nok.

– Vi gambler ikke med sikkerheten på denne måten. Nødutganger skal holdes fri for snø. Vi har rutiner på dette, men de er tydeligvis ikke gode nok, forteller han.

Enhetsleder Viggo Larsen ved sykehjemmet etterlyser rutiner for hvordan måking skal foregå i helger og helligdager. For det er ikke første gangen sykehjemmet opplever problemer i helger og ferier.

– Det er ikke noe system for snøfall i helger og helligdager. Dette er et tilbakevendende problem, som vi opplever hver vinter. Det er problematisk, sier han.

Eiendomssjef Nemeth opplyser at kommunen jobber med en omstrukturering for organisering av vaktmestertjenesten.

– Vi jobber med en omstrukturering for å få en bedre tjeneste totalt sett. Hensikten er at det skal bli en bedre og mer robust vaktmestertjeneste. Og denne endringen medfører kvalitetssikring av driftsrutiner. I denne sammenheng vil også driftsrutiner knyttet til snøberedskap gjennomgås, opplyser hun.

TILDEKT: Vaktmester Svein Aalstad ved Mortensnes omsorgssenter kunne konstatere at den ene nødutgangen onsdag var sperret av halvannen meter snø. Foto: Ronald Johansen
NYE RUTINER: Både vaktmester Svein Aalstad og enhetsleder Viggo Larsen etterlyser bedre rutiner for snømåking. Foto: Ronald Johansen