Kunstnere skal ikke betale merverdiavgift når de tar sin egen kunst gjennom tollen, men det måtte Marit Følstad gjøre. Skulpturen «Dangerous/Anger» ble sendt fra London hvor spesialister i selskapet Neon Circus under hennes overvåking hadde fullført neonverket for henne. Tollerne mente at dette ikke var et kunstverk men et lysskilt eller lampe. Dermed skulle det betales moms for å ta det inn i landet.

Inkonsekvens

Tidligere har Følstad opplevd at lignende verk har sluppet gjennom tollen, blant anna «Donate/Dominate» som ble vist i Nordnorsk Kunstmuseum i 2012, og som året etter ble innkjøpt av Sparebank 1 Nord-Norges kunststiftelse.

Hun synes det er forvirrende at tollerne tolker reglene ulikt, og har tre ganger klaga på Tollvesenets avgjørelse uten å få medhold.

Til retten

– Jeg driver ikke med lamper. Jeg er selvstendig næringsdrivende billedkunstner, sa Marit Følstad til NRK like etter at Tollvesenet hadde kommet med sitt momskrav på verket som skulle stiles ut i galleriet The Boiler Room i Oslo.

Både hun og interesseorganisasjonen Norske Billedkunstnere (NBK) mener at det er viktige prinsipielle spørsmål som må avklares i denne saka. Derfor tok Marit Følstad den til retten med støtte fra NBK.

Saka var oppe til behandling i Oslo tingrett tirsdag denne uka. Nå venter Marit Følstad på dommen.

– Dette er viktig ikke bare for meg. Det er mange kunstnere som de senere årene er blitt ramma av Tollvesenets vurderinger av hva som er kunst og ikke. Det skal ikke være opp til tollere uten kompetanse på samtidskunst å gjøre disse vurderingene, sier hun.

Til NRK opplyser Toll- og avgiftsdirektoratet at de venter på at nye regler skal vedtas av Kulturdepartementet og Finansdepartementet, og på at rettssaken skal avgjøre det prinsipielle.

– Men vi synes også det er problematisk å bruke tolltariffen som verktøy i disse sakene, sier seniorrådgiver Helge Lindrup i Toll- og avgiftsdirektoratet til NRK.